CHIȘINĂU, 7 iulie — Sputnik. Titlul onorific „Artist al Poporului din URSS" a fost instituit la 6 septembrie 1936. Primii care s-au învrednicit de această distincție au fost legendarii oameni de teatru Konstantin Stanislavski și Vladimir Nemirovici-Dancenko.
Printre oamenii de cultură din Moldova Sovietică se numără mai multe personalități cărora le-a fost acordat acest titlu. Vă prezentăm în continuare câteva dintre acestea.
1960: Nina Masalskaia, a activat de-a lungul anilor în diferite teatre dramatice din Penza, Saransk, Tambov, Harkov, Astrahan, Celeabinsk, Blagoveșcensk, Kursk și la Teatrul Dramatic Rus „A. P. Cehov" din Chișinău.
1960: Tamara Ciobanu, interpretă (soprană) de cântece populare, pedagog, laureat al premiului Stalin de gradul III (1950). A debutat în scenă în anul 1946, în rolul Cio-Cio San din opera „Madama Batterfly" de Giacomo Puccini, a fost solistă la Radio-Moldova și solistă a orchestrei „Fluieraș" de la Filarmonica din Moldova, a desfășurat o amplă activitate concertistică.
1960: Chiril Știrbu, actor al Teatrului Dramatic Moldovenesc din Tiraspol și Chișinău. A interpretat o mulțime de roluri memorabile, a jucat în filme.
1967: Eugen Ureche, actor al Teatrului Muzical-Dramatic Moldovenesc (numit din 1957 „A. S. Pușkin") din Chișinău, solist al Teatrului de Operă și Balet, a interpretat roluri dramatice în piese de teatru, a evoluat în concerte cu arii din operete și cântece populare, a făcut regie și scenografie, a lucrat la radio, s-a produs în filme.
1967: Timofei Gurtovoi, dirijor, trombonist, pedagog. A fost dirijor al orchestrei simfonice și conducător artistic al Filarmonicii de Stat din Moldova.
1970: Maria Bieșu, interpretă de operă (soprană), pedagog, câștigătoarea primei ediții a Concursului Internațional în memoria interpretei de operă Miura Tamaki din Japonia, unde a cucerit premiul întâi, „Cupa de Aur" și titlul de cea mai bună Cio-Cio San din lume. A făcut stagii la Milano, la Teatrul „La Scala". Repertoriul Mariei Bieșu număra circa treizeci de partituri din opere și peste douăzeci de programe concertistice.
1974: Domnica Darienco, artistă la Teatrul Dramatic Moldovenesc din Tiraspol (începând cu anul 1939 — teatrul Muzical-Dramatic Moldovenesc, numit din 1957 „A. S. Pușkin"), a interpretat circa 100 de roluri memorabile, a jucat în filme.
1976: Ludmila Erofeeva, interpretă de operă (soprană lirică), solistă a Teatrului de Operă și Balet din Moldova, a jucat în spectacole care au fost prezentate în turneele prin orașele fostei URSS și peste hotare — Marea Britanie, Egipt, Bulgaria și alte țări.
1976: Tamara Alioșina-Alexandrova, interpretă de operă (mezzo-soprană), pedagog, solistă a Teatrului de Operă și Balet din Moldova, a creat treizeci de partituri de operă.
1981: Vladimir Curbet, maestru de balet, coregraf de dansuri populare, folclorist, Laureat al Premiului de Stat al URSS (1972). Din anul 1958 până în prezent este conducător artistic și maestru șef de balet al Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc". Folcloristul Curbet a cules cântece și dansuri populare, le-a studiat și le-a transpus în scenă.
1984: Mihai Volontir, actor de teatru și film, regizor de teatru, devenind celebru grație rolurilor sublocotenentului Volentir și țiganului Budulai.
1986: Mihail Muntean, interpret de operă (tenor lirico-dramatic), pedagog, solist al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu", a făcut stagiu la „La Scala", predă la Academia de Muzică, teatru și Arte Plastice din Chișinău.
1987: Veronica Garștea, maestru de cor și pedagog. Începând cu anul 1957, timp de peste 50 de ani, a fost conducător artistic și dirijor șef al capelei corale „Doina".
1987: Eugen Doga, compozitor, pedagog, activist civic, creează în diferite genuri și stiluri de muzică, este autorul a trei balete, a peste 100 de compoziții instrumentale și corale, a scris muzica la 13 spectacole, la peste 200 de filme, peste 260 de cântece și romanțe, mai bine de 70 de valsuri, muzică pentru copii. Muzica lui a fost interpretată în cadrul ceremoniilor de deschidere și închidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova din 1980 și a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.
1989: Nicolae Sulac, interpret de muzică populară, solist al orchestrelor de muzică populară „Mugurel", „Fluieraș", „Lăutarii".