CHIȘINĂU, 6 iul — Sputnik. Vineri, în bisericile din toată țara vor fi trase clopotele și se vor săvârși slujbe de pomenire a celor trecuți la Domnul în urma deportărilor staliniste, dar și pentru cei decedați în închisorile comuniste, informează Mitropolia Moldovei printr-un comunicat.
”Având în vedere deosebita importanță a comemorării victimelor deportărilor staliniste, se binecuvântează ca în toate sfintele locașe din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova, la data de 6 iulie 2018 între orele 10:00, 10:10, să se tragă clopotele și să se săvârșească o slujbă de pomenire a celor trecuți la Domnul în urma deportărilor staliniste, dar și pentru cei decedați în închisorile comuniste”, este scris în textul circularei semnate de Mitropolitul Vladimir.
Data de 6 iulie este declarată zi de doliu naţional. Victimele deportărilor staliniste vor fi comemorate în toate localitățile din țară. Drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 10.00 va fi ținut un minut de reculegere.
Programul manifestărilor organizate de Guvern
La ora 08.00 — Coborârea în bernă a drapelului de stat din faţa Guvernului, în prezența prim-ministrului Pavel Filip şi a membrilor Cabinetului de miniştri
(Casa Guvernului, intrarea centrală)
— ora 09.45 — Prim-ministrul Pavel Filip va participa la ceremonia de comemorare a victimelor deportărilor staliniste. În cadrul evenimentului, la ora 10.00, va fi ținut un minut de reculegere și vor fi citite numele persoanelor care au suferit în urma represiunilor politice.
(Casa Guvernului, intrarea centrală)
— ora 11:00 — Masă de pomenire a victimelor deportărilor staliniste
(Palatul Republicii)
Guvernul a aprobat un pachet social special pentru victimele deportărilor staliniste:
— Alocația lunară crește de la 100 la 500 de lei
— Ajutorul material se majorează de la 700 până la 1000 de lei
— Reduceri de 50%, în loc de 30%, pentru procurarea biletelor la sanatoriu
— Examene medicale profilactice anuale gratuite
— Tratament de reabilitare la spitalul Guvernului
— Legitimații de tip nou.
În prezent, în Republica Moldova locuiesc aproximativ 8000 de deportați.