Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vom avea alte prețuri la pompă. Guvernul și Regulatorul vor interveni la calcularea lor

© Sputnik / OsmatescoVitalie Iurcu
Vitalie Iurcu - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de Stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, consideră că metodologia de formare a prețurilor la produsele petroliere trebuie revăzută.
Vom avea alte prețuri la pompă. Guvernul și Regulatorul vor interveni la calcularea lor.

"Sunt situații când nu ar trebui să transpunem în mod automat prevederea potrivit căreia la fiecare două săptămâni să afișăm prețuri noi la benzină și motorină. Trebuie să vedem și alți factori cum ar fi cheltuielile pe care le suportă importatorii, care ar trebui mai bine analizate pentru a nu permite scumpirea produselor petroliere. Rentabilitatea distribuitorului trebuie să fie una rezonabilă și asta este sarcina Regulatorului pentru a avea un preț real al combustibilului", a declarat Vitalie Iurcu în studioul radio Sputnik Moldova.

O altă problemă, în viziunea lui Vitalie Iurcu, este numărul exagerat de stații de alimentare în Republica Moldova.

"Densitatea lor e mare, prin urmare, fiecare benzinărie are anumite costuri și acest fapt are repercusiuni asupra prețului benzinei", a precizat el.

Referindu-se la problema diminuării accizelor și taxelor la produsele petroliere, Vitalie Iurcu a spus că deocamdată nu se pune în discuție acest aspect, în condițiile în care Moldova și-a luat angajamentul de a se racorda gradual la accizele și taxele UE. Recent, Parlamentul a stabilit un nou mecanism de formare a prețurilor pentru produsele petroliere, aprobând o serie de modificări la Legea privind piața produselor petroliere. Noul mecanism prevede renunțarea la calculele stabilite în baza facturilor comerciale și la rentabilitatea de 10%, care permitea manipularea prețului în situații de micșorare a costului produselor petroliere.

Fluxul de știri
0