Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Top 5 greșeli făcute de șoferi pe timp de ploaie torențială

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaСильный ливень
Сильный ливень - Sputnik Moldova
Abonare
Află care sunt cinci cele mai frecvente greșeli de șofat pe timp de ploaie torențială

CHIȘINĂU, 5 iul — Sputnik. Codul Rutier prevede echiparea autovehiculelor pentru iarna cu anvelope speciale, iar regulile sunt foarte clare în ceea ce privește condusul în timpul iernii. În ceea ce privește condusul pe timp de ploaie însa, nu exista niște reguli specifice care sa reglementeze aceasta problema, informează Odat.ro.

Este important de știut că sunt de evitat drumurile lungi pe timp de ploaie abundenta, în special atunci când vorbim despre șoferi începători. Chiar dacă suntem convinși că putem conduce impecabil indiferent de condițiile atmosferice, nu putem spune același lucru despre ceilalți participanți la trafic, ale căror manevre nu le putem controla.

Dacă totuși decideți să porniți la drum pe timp de ploaie torențială, evitați anumite greșeli de șofat. Iată câteva dintre ele:

Скворечники - Sputnik Moldova
Vremea se schimbă radical: Iată ce se va întâmpla în weekend

1. Rularea cu viteză. Fiecare drum necesită adaptarea vitezei pe timp de ploaie. De aceea este important sa reduceți viteza atunci când circulați pe timp de ploaie, aceasta fiind cauza principală de producere a accidentelor este neadaptarea vitezei la condițiile de drum. Acvaplanarea este una dintre cele mai mari pericole când se circula pe timp de ploaie, cauciucurile nemaifăcând contact cu solul și rulând pe apă, pierzând astfel aderența. Dacă se întâmplă acest lucru, frâna nu mai funcționează și se produce derapajul.

2. Conducerea prea aproape de marginea carosabilului. Aceasta regula nu se predă la lecțiile de conducere auto. Conducerea prea aproape de marginea din dreapta a drumului poate pune în pericol șoferii din cauza riscului de derapaj și a limitării vizibilității, datorita apei care se strânge pe marginea drumului.

3. Condusul cu ștergătoare nefuncționale. Când vine vorba de ploi torențiale, condusul fără ștergătoare funcționale este aproape imposibil, pentru ca lipsa acestora afectează serios vizibilitatea șoferului. Importanța funcționării perfecte a ștergătoarelor nu este amintită în Codul Rutier, însă aceasta este primordială atunci când se conduce pe ploaie densa. Din acest motiv, recomandăm verificarea ștergătoarelor de fiecare dată când porniți la drum, indiferent dacă vremea este stabilă sau instabilă, pentru a preveni eventuale neplăceri.

4. Trecerea prin zone inundate. Odat.ro va recomanda să urmați rute ocolitoare atunci când aflați că în drumul dumneavoastră este posibil să se creeze inundații. O zona inundata parțial poate cauza probleme mașinii, în special dacă conduceți o mașina pe benzină.

5. Circulația cu farurile stinse. Datorita limitării vizibilității pe timp de ploaie densă, cei care circulă cu farurile stinse nu vor fi văzuți de alți participanți la trafic, putând cauza accidente grave. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea fazei lungi a farurilor, pentru că aceasta poate orbi șoferii care vin din sens opus.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova în ultimii 10 ani, în accidente rutiere și-au pierdut viața 3909 persoane, dintre care 296 erau copii.

Fluxul de știri
0