Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mulți copii fac toxinfecții alimentare din cauza neglijenței părinților

© SputnikLudmila Bîrcă
Ludmila Bîrcă - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Cel mai frecvent, copiii fac boli infecțioase în perioada de vară din cauza nerespectării igienei personale și a consumului de bucate alterate.
Mulți copii fac toxinfecții alimentare din cauza neglijenței părinților

Copiii fac boli infecțioase în perioada de vară, cel mai frecvent, din cauza nerespectării igienei personale și consumului de bucate preparate neadecvat acasă. Declarația a fost făcută de directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase, Ludmila Bîrcă, în cadrul emisiunii "Sputnik matinal".

"Deseori copiii ajung la spital cu boli diareice acute, deoarece consumă produse alterate sau cumpărate din locuri neautorizate. Sunt și situații în care copilul se îmbolnăvește după ce consumă alimente care nu sunt recomandate vârstei. De exemplu, internăm bebeluși pe care părinții i-au hrănit cu frigărui, sarmale cu carne, maioneză sau ketciup, doar pentru că au văzut pe masă și au vrut să mănânce. Îi spitalizăm, le explicăm mamelor de ce nu trebuie alimentați copiii cu asemenea alimente. Iar peste două zile, când copilul se face bine, mama îi aduce la spital zeamă de casă, cu carne, leuștean și smântână. Evident că stomacul și pancreasul copilului nu suportă  astfel de produse și starea lui de sănătate se înrăutățește", a relatat Ludmila Bîrcă.

Cel mai frecvent, copiii se îmbolnăvesc în perioada estivală de enteroviroză. Aceasta boală infecțioasă poate avea consecințe grave pentru sănătate, dacă tratamentul este aplicat cu întârziere.

"Daca enteroviroza evoluează ca boala "mână, picior, gură" nu este periculos. Copilul are febră, dureri în gât, erupții în guriță, mâini, picioare, tălpi, dar își revine repede în decurs de câteva zile de tratament.  Infecția enterovirală poate provoca însă meningită, o afecțiune periculoasă. Vorbim despre  inflamația membranelor care acoperă creierul şi coloana vertebrală. Afecțiunea poate lăsa sechele. Acești copii necesită tratament de lungă durată", a explicat Ludmila Bîrcă.

Cum îi protejăm pe copii de bolile infecțioase, răspândite în perioada estivală, aflați din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0