Producția video va fi distribuită în toate grădinițele din țară, astfel încât copiii vor putea învăța de la o vârstă fragedă ce înseamnă și cum poate fi utilizată energia verde.
Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a declarat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" că acest filmuleț conține o descriere detaliată a tuturor tehnologiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, iar scopul inițiativei este educarea societății începând de la vârstă fragedă.
"Agenția pentru Eficiență în Energetică a realizat în premieră un desen animat pentru generația tânără. Asemenea desene animate sunt realizate în toate statele Uniunii Europene și ne-am hotărât și noi să lansăm acest desen animat. Acest filmuleț conține o descriere detaliată a tuturor tehnologiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, precum tehnologia eoliană, geotermală, fotovoltaică ș.a. Vom avea grijă ca acest desen animat să ajungă la toate instituțiile preșcolare din țară. Copiii vor afla cum se produce energia electrică din surse regenerabile și pentru ce este utilizată. Ei trebuie să cunoască că vântul, apa, soarele sunt surse de energie regenerabilă. Aceste surse ajută să avem o planetă mai curată, iar pentru Republica Moldova asigură un grad înalt de securitate energetică" a relatat Alexandru Ciudin.
Directorul instituției susține că Ministerul Economiei urmează să aprobe în viitorul apropiat regulamentul cu privire la licitarea tehnologiilor care produce energie regenerabilă. Va fi organizată o licitație de către Guvernul Republicii Moldova, la care vor participa toți investitorii autohtoni sau de peste hotare. Astfel vor avea posibilitatea să construiască parcuri cu tehnologii care produc energia eoliană.
Totodată, Alexandru Ciudin menționează că "în Republica Moldova sunt aproximativ 48 de producători de energie verde. Astfel, sunt 35 de producători care utilizează tehnologia fotovoltaică, 5 care utilizează energia biogazului, și 11 care utilizează energia eoliană", explică el.
Mai multe informații găsiți în fișierul audio atașat mai sus.
Autor: Cristina Baș