Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Afacerile criminale promovate pe internet, printre cele mai profitabile în Moldova

© AFP 2024 / REMY GABALDAProstituate
Prostituate - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile de la Chișinău așa și nu au reușit să dezrădăcineze o practică rușinoasă care persistă în Republica Moldova deja câteva decenii: promovarea unor afaceri criminale prin intermediul internetului și, în special, a site-urilor de anunțuri.

Dacă înainte, chiar din primii ani de independentă a țării noastră, grupările mafiotice foloseau ziarele pe publicitate pentru promovarea afacerilor lor ilegale, acum are loc același lucru, doar că în loc de presa tipărită, bandiții de astăzi folosesc site-urile de anunțuri.

Este cumva straniu faptul că acești infractori își promovează afacerea criminală în public, fără a avea teamă că aceasta va intra în vizorul autorităților. Paradoxal, nu? Clienții observă aceste anunțuri (fie că est vorba de vânzare de droguri, de prostituție, trafic de persoane), iar oamenii legii — nu.

În special este greu de explicat inacțiunea oamenilor legii atunci când aceste grupări folosesc minori în afacerilor criminale, care lor de aduc averi de milioane, iar victimelor le distrug sănătatea fizică și mentală.

Cazul relatat recent de angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) confirmă că lucrurile stau anume așa.

În data de 28 iunie, PCCOCS a anunțat că Judecătoria Chișinău (sediul Central) i-a condamnat pe doi soți pentru trafic de persoane mature și, atenție, copii.

Inculpații au fost învinuiți că, în perioada 2016-2017, urmărind scopul exploatării sexuale a copiilor și a persoanelor adulte, au identificat și recrutat trei minore și patru persoane adulte, pe care le-au adăpostit în apartamente închiriate în acest scop în raza municipiului Chișinău. După care au plasat anunțuri pe site-ul 999.md, cu pozele victimelor, iar din conținutul acestor anunțuri reieșea clar că aceasta prestează servicii sexuale contra plată.

Procurorii spun că cele trei minore și cele patru adulte au fost supuse exploatării sexuale contra plată de către mai mulți bărbați, iar cuplul care administra această afacere a obținut venturi materiale.

Procurorii au constatat că, "prin acțiunile lor, inculpații, profitând de situația vulnerabilă a victimelor, atât din punct de vedere a supraviețuirii sociale, cât și prin imaturitatea acestora și a vârstei fragede, au comis o ingerință gravă și ireversibilă în dezvoltarea armonioasă ulterioară a acestora, distorsionându-le percepția asupra vieții în ansamblu".

Înțelegem că victimele, inclusiv cele trei minore, au fost supuse unei exploatări sexuale crude, sălbatice, odată ce s-au ales cu astfel de sechele. Acest lucru îl confirmă și pedeapsa grea aplicată de judecători: bărbatul a fost condamnat la închisoare pe termen de 20 ani, iar soția acestuia va executa pedeapsa cu închisoarea pe termen de 17 ani.

Întrebarea la care autoritățile trebuie acum să răspundă acum este următoarea: Cum a fost posibil ca un anunț prin care se ofereau servicii sexuale clienților, cu fotografiile victimelor, a ajuns pe un site de anunțuri, a fost observat de atâția clienți, care au și recurs la aceste servicii sexuale, dar nu a fost observat de oamenii legii, de Poliție, de oamenii legii, în general?

© Photo : Captură ecranSite de anunțuri
Site de anunțuri - Sputnik Moldova
Site de anunțuri

Și, în general, cum este posibil ca site-urile publicitare să aibă pagini întregi cu astfel de anunțuri și nimeni să nu se sesizeze? Ce face Agenția pentru Protecția Moralității?

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0