Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Medic psiho-narcolog: Cum poți intui cine este un potențial alcoolic

© Pixabay / LauritaMАлкоголизм
Алкоголизм - Sputnik Moldova
Abonare
Medicul narcolog Lilia Fiodorova a discutat cu reporterul Sputnik despre cine riscă să se afunde în bezna alcoolismului și să uite pentru totdeauna de viața normală.

CHIȘINĂU, 3 iulie — Sputnik, Nicu Gonciar. Deja de mai multe luni se discută despre îngrijorătoarea statistică: anual, fiecare locuitor al Moldovei consumă în medie câte 15,2 litri de alcool pur.

Cifre înfricoșătoare

Alcool - Sputnik Moldova
Societate
Rușinos: Moldovenii sunt lideri în topul celor mai mari consumatori de alcool

Desigur, aceasta nu înseamnă că noi toți consumăm aqua vitae în starea ei pură. Savanții au calculat, pur și simplu, procentul de alcool care se conține în băuturile pe care le consumăm. Totodată, să nu uităm că este vorba de un studiu statistic și că cineva poate să consume mai mult decât cifra indicată, iar altcineva, din motive diferite, nici nu se atinge de băutură.

Însă, dacă este să dai crezare aceluiași studiu, Moldova s-a clasat în anul trecut pe primul loc în ratingul utilizării băuturilor alcoolice. Poate consola doar faptul că în acest an indicele respectiv este mai scăzut decât cel de anul trecut, publicat de Daily Mail: 17,4 litri de alcool consumate anual de un locuitor.

Partea sumbră a tradiției

Știm cu toții că vinul este parte a culturii Moldovei. Putem spune chiar parte a filozofiei existențiale a poporului ei. Nu întâmplător unii cred că zeul vinului din mitologia greacă Dionysos s-a născut pe meleagurile noastre.

Psihho-narcologul Lilia Fiodorova este sigură că atitudinea față de alcool poate fi formată pe principii atât sănătoase, cât și problematice.

Продажа молдавских вин - Sputnik Moldova
Societate
Sport sau alcool. Ce ne prelungește mai mult viața

„Doar nu toți cei care consumă băuturi spirtoase devin alcoolici. Există criterii clare care trădează dependența și boala. Însă există și consum moderat de alcool. Principalul este să le diferențiem", a explicat specialistul pentru reporterul Sputnik.

Uneori atitudinea față de alcool este formată nu de cultură sau educație, ci de natura însăși, a spus Fiodorova.

„Condițiile de rasă, etnice și culturale își au de asemenea rolul lor. Există popoare întregi pentru care alcoolul este inacceptabil. Este vorba de procesele fiziologice ale organismului uman, de lipsa unor anumiți fermenți, ceea ce se răsfrânge asupra posibilităților de prelucrare de către organism a alcoolului până la produsele finale: apa și bioxidul de carbon", a menționat interlocutoarea.

Mai multe șanse ca să devină alcoolice au nu persoanele „slabe", care se amețesc dintr-o doză mică de alcool, ci persoanele care pot să bea mult fără a se îmbăta. Narcologul explică și acest fenomen.

„Insuficiența fermenților duce la faptul că omul se îmbată repede și se intoxică repede cu alcool. Toleranța lui la alcool este joasă. O astfel de persoană are mai multe șanse să nu ajungă în stadiul de boală alcoolică; o persoană rațională va conștientiza că această băutură nu este pentru ea. Pericolul de a deveni dependent este mai mare pentru cei care consumă o doză considerabilă de alcool fără să a avea complicații serioase și intoxicații", a specificat medicul Lilia Fiodorova.

Fluxul de știri
0