Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce nu mai vine Netanyahu în România: Ambasada Israelului sporește misterul

© Photo : Site-ul Guvernului RomânieiViorica Dăncilă și Benjamin Netanyahu
Viorica Dăncilă și Benjamin Netanyahu - Sputnik Moldova
Abonare
Pe această temă s-a făcut multă bășcălie în spațiul public - "teama" lui Netanyahu de plângerea lui Orban - dar motivele par foarte serioase.

BUCUREȘTI, 2 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cu puțin timp în urmă, Ambasada Israelului la Bucureşti a răspuns unei solicitări a agenției MEDIAFAX, confirmând cu acest prilej faptul că premierul Benjamin Netanyahu şi-a amânat vizita în România.

Iată răspunsul dat de E.S. Tamar Samash, ambasadorul statului Israel în România.

"Premierul Benjamin Netanyahu a decis să efectueze o vizită oficială în România, dar evenimentul va fi reprogramat. Într-adevăr, era planificată o întâlnire G2G pentru luna august, dar Premierul Netanyahu a fost nevoit să amâne sosirea în Romania din cauza altor angajamente. Guvernul României a fost informat deja cu privire la acest lucru. Prim-ministrul Netanyahu și-a exprimat dorința de veni în România alături de o delegație importantă oficială care va intensifica relațiile dintre cele doua state".

Adrian Severin - Sputnik Moldova
Fost ministru de externe al României: Ce vrea SUA prin mutarea ambasadei la Ierusalim

Sunt mai multe aspecte caudate. Primul — confirmarea Ambasadei (deci anunțul reprezentantului oficial al Israelului) nu vine direct, printr-un comunicat sau o declarație, ci prin intermediul unui răspuns la solicitarea unei agenții de presă, aici MEDIAFAX.

Această confirmare vine foarte târziu, la mai mult de 12 ore după ce jurnalistul israelian Attila Somfalvi a anunțat știrea și la două zile după ce jurnalistul, confirmat și de Anima News, a aflat din "surse guvernamentale" israeliene.

Mai mult, în răspunsul Ambasadorului se spune că "Guvernul României a fost informat déjà", fapt neconfirmat de autoritățile române — și nepublicat prin vreun comunicat sau declarație.

Este foarte greu de înțeles cum o vizită oficială de tip "G2G", care presupune deplasarea unei parți importante a Cabinetului israelian, este anulată brusc, surprinzând pe toată lumea.

Motivul pentru amânare a fost expus jurnalistul israelian Attila Somfalvi — și anume o vizită în America Centrală pe care ar trebui să facă premierul israelian în aceeași perioadă!

"Nu pot să înțeleg o astfel de mișcare, este absolut ciudat", a spus Somfalvi, "Am rămas perplex, pentru că acea vizită în America nu este încă oficială, am multe semne de întrebare, vizita în România era plănuită de multe luni — vreau să aflu adevărul, nu știu care este adevăratul motiv", a completat jurnalistul israelian.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Iohannis se opune mutării ambasadei române la Ierusalim

Mai mult, amânarea vizitei survine în contextul discuţiilor în contradictoriu privind mutarea ambasadei României la Tel Aviv, dar şi a plângerii penale depusă de preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe numele premierului, așa cum corect subliniază sursa de presă citată.

Pe această din urmă temă s-a făcut multă bășcălie în spațiul public, afirmându-se că premierului Netanyahu îi e teamă să nu fie luat la anchetat de șeful DIICOT în baza plângerii lui Orban.

În opinia noastră, o problemă majoră o constituie atitudinea președintelui Iohannis — care a dat tonul suspiciunilor în legătură cu deplasarea și relațiile premierului și a lui Liviu Dragnea cu potentați israelieni. În plus, Iohannis s-a abținut să comenteze demersul lui Orban, criticat chiar de personalități din PNL.

În fine, atitudinea lui Iohannis este contrară celor două demersuri care vizează interesele susținute de Netanyahu: mutarea Ambasadei României la Ierusalim și acordul cu Iranul, mai précis susținerea inițiativei SUA de a renunța la acest acord.

La acestea ar putea fi adăugat și subiectul economic de mare interes — Fondul Suveran, chestiune departe de a fi lămurită de și din toate părțile.

Iată deci câteva probleme serioase care ar putea sta la originea amânării. Așteptăm în continuare clarificări, mai ales prin intermediul Guvernului României. 

Fluxul de știri
0