Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salariile pedagogilor ar putea fi majorate, începând cu 1 septembrie. Vezi cu cât

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaПодготовка к новому учебному году в Калининграде
Подготовка к новому учебному году в Калининграде - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul propunerea o majorare a salariilor pentru pedagogi. Iată cu cât vor crește acestea începând cu 1 septembrie.

CHIȘINĂU, 28 iun — Sputnik, C.S. Ministerul Finanțelor a elaborat și propus spre dezbateri publice un proiect de lege care, dacă va fi aprobat de legislativ, prevede majorarea de la 1 septembrie a salariilor de funcție ale cadrelor didactice și a personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget, cu 7,99 la sută. 

Potrivit Legii nr. 355 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, începând cu 1 septembrie, salariile de funcție ale cadrelor didactice și a personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget se majorează anual, pe măsura creșterii procentuale a salariului mediu prognozat pe economia națională pentru anul gestionar față de salariul mediu al cadrelor didactice din învățământ real atins în trimestru IV al anului precedent.

Astfel, conform datelor Biroului Național de Statistică, câștigul salarial mediu lunar al cadrelor didactice din instituțiile menționate finanțate din buget pentru perioada dată a constituit 5722,7 lei. Raportat la salariul mediu pe economie, prognozat pentru anul curent în sumă de 6180 lei, acesta va da o creștere de 7,99 la sută.

Banii necesari pentru majorarea salariilor de funcție ale cadrelor didactice și a personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget, vor fi asigurați din contul alocațiilor prevăzute suplimentar în acest scop în bugetul autorităților. Potrivit autorilor, la etapa elaborării proiectului de buget pe anul 2018 au fost incluse cheltuieli în sumă de circa 130 de milioane de lei pentru asigurarea implementării legii.

Totodată, potrivit notei informative la proiect, au fost operate modificări ale legii în vederea aducerii în concordanță a mărimii salariilor angajaților Consiliului Concurenței și Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal stabilite în Legea nr. 355 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, care au fost indicate fără a se ține cont de majorarea cu 35 la sută a salariilor de funcție, stabilită prin Legea nr. 146 pentru modificarea și completarea unor acte legislative. Prin urmare, cuantumurile salariilor Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal și Consiliului Concurenței urmau a fi indicate în lege ținând cont de aceste majorări.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Finanțelor, salariile funcționarilor de la Consiliul Concurenței au fost majorate cu 35 la sută încă în anul 2013, iar cele ale funcționarilor de la CNPDCP, în 2017.

Fluxul de știri
0