Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

N-o să-ți vină să crezi: Iată cum arăta centrul orașului Râșcani în anii '60 - Foto

© Sputnik / Cezar SalagorBustul lui Gheorghe Râșcanu-Derojinski din or. Râșcani
Bustul lui Gheorghe Râșcanu-Derojinski din or. Râșcani - Sputnik Moldova
Abonare
Fotografiile vechi, surprinse cu zeci de ani în urmă, trezesc nostalgie, dar și amintiri mai puțin plăcute, tuturor celor care au trăit atunci în acest orășel de la nordul țării. Iată cum arăta centrul orașului Râșcani în anii '60.

CHIȘINĂU, 28 iun — Sputnik. Orașul Râșcani e situat pe râulețul Copăceanca, afluentul râului Răut, la o distanță de 45 de kilometri de municipiul Bălți și 166 de kilormetri de Chișinău. Prima atestare documentară a localității datează cu 1602.

Iată cum arăta centrul orașului Râșcani în anul 1960.

Potrivit Wikipedia, în perioada anilor 1960-1970 au fost create un șir de întreprinderi industriale: fabrica de brânzeturi, combinatul de panificație, fabrica de uleiuri eterice, fabrica de confecții, stație avicolă de incubație, punct de colectare a tutunului. La Râșcani funcționau 5 organizații de construcții, coloana de transport auto ATB-17, coloana itercolhoznică de transporturi auto „Colhoztrans", asociația raională „Moldplodovoșiprom", tipografie.

În anul 1858 din banii boierului Gheorghe (Egor) Râșcanu a fost construită din piatră biserica Adormirea Maicii Domnului. Din păcate, cel mai sumbru an pentru această biserica a fost 1961, când au fost date jos crucile, au fost distruse clopotele, iar biserica — încuiată. Mai apoi, în acest sfânt lăcaș au fost transformat în depozit, sală sportivă, planetariu și, culmea, în muzeu al ateismului. În anul 1989, biserica și-a redeschis ușile pentru toți creștinii.

Fluxul de știri
0