Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Drumul din Vișniovca, Cantemir: Iată ce face mafia drumurilor cu banii noștri

Abonare
Asta este curată bătaie de joc: iată cum a fost turnat asfaltul pe o șosea din apropierea satului Vișniovca din raionul Cantemir.

CHIȘINĂU, 28 iun — Sputnik. Modul în care sunt reparate și întreținute drumurile în Republica Moldova este de-a dreptul revoltător. Drumurile renovate din temelie și date în folosință cu mult fast, doar după doi-trei ani, ajung într-un hal fără de hal, pline de gropi, de parcă ar fi fost bombardate. Și asta pentru că drumarii noștri dragi, pur și simplu, își bat joc de contribuabili: ori lucrează prost, ori asfaltul pe care îl toarnă este de calitate proastă, ori îl fură… Este greu să dai de capăt, să afli care este cauza. Unii experți spun că în acest domeniu există o adevărată mafie care scoate milioane și miliarde din construcția și reparația drumurilor.

Filmulețul video pe care l-a postat recent un utilizator pe pagina chisinau.fail de pe Facebook confirmă acest fapt. Secvențele video au fost filmate în apropierea satului Vișniovca din raionul Cantemir.

Nu cunoaștem cine a efectuat aceste lucrări, adică cine și-a bătut joc în felul acesta de toți cei care contribuie la bugetul de stat. Știm doar că, până la sfârșitul acestei veri, porțiuni de drumuri din 50 din localități din raionul Cantemir urmează să fie renovate. În acest scop au fost alocați (numai pentru localitățile din raionul Cantemir!) tocmai 47 de milioane de lei din cadrul Programului Național "Drumuri bune pentru Moldova".

Acum vreo zece zile, publika.md anunța că drumarii lucrează în satul Cârpești, dar și pe porțiunea de șosea dintre localitățile Leca și Antonești. Reprezentanții companiei care execută lucrările afirmau că ei aștern un strat de egalizare din beton asfaltic, de patru centimetri.

Tot în acel material, jurnaliștii de la publika.md afirmau că porțiuni de drum au fost deja renovate în satele Cania și Stoianovca.

Probabil că drumul din apropierea satului Vișniovca este reparat în cadrul aceluiași Program Național "Drumuri bune pentru Moldova". Dacă este așa, atunci ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este mai mult decât grav. Asta înseamnă că în țara noastră mafia este mai tare decât guvernarea și nu se temem de nimeni.

Programul Național "Drumuri bune pentru Moldova" a fost lansat de Guvern și în cadrul acestui program urmează să fie reabilitate peste 1200 de kilometri de drumuri locale, în 1241 de localități din țară, iar suma totală a investițiilor este de 1,6 miliarde de lei.

Din aceste considerente și pentru că suntem într-un an electoral, Guvernul, în special premierul Pavel Filip, urmăresc cu atenție modul în care sunt desfășurate lucrările. Spre exemplu, în data de 25 mai, premierul a inspectat șantierul de construcție a drumului din satul Drăguşeni, comuna Rădeni, raionul Străşeni, reabilitat în cadrul aceluiași Program „Drumuri bune pentru Moldova".

© Guvernul Republicii Moldova Drumul din satul Drăguşeni, comuna Rădeni, raionul Străşeni, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”
Drumul din satul Drăguşeni, comuna Rădeni, raionul Străşeni, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova” - Sputnik Moldova
Drumul din satul Drăguşeni, comuna Rădeni, raionul Străşeni, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”

Acolo premierul a declarat: „Sunt mulțumit de calitatea lucrărilor, dar și de viteza cu care se efectuează acestea. Calitatea drumurilor este asigurată de către agenții noștri economici". Din păcate, premierul nu va putea spune același lucru și în cazul drumului din Vișniovca.

Tot acolo șeful Executivului a subliniat că dezvoltarea infrastructurii drumurilor este una dintre prioritățile Guvernului, iar Programul „Drumuri bune pentru Moldova" este unul fără precedent. Realizarea acestuia va contribui la dezvoltarea infrastructurii și motivarea oamenilor de a rămâne în sate.

În mod sigur că, în cea mai mare parte, lucrările efectuate în cadrul Programului „Drumuri bune pentru Moldova" sunt de calitate, mai ales că de acest lucru ne asigură însuși premierul Pavel Filip. Sperăm că ceea ce se întâmplă la Vișniovca este o excepție regretabilă, pe care Guvernul are obligația să o lămurească totuși. Altfel, noi, cetățenii de rând, vom înțelege că mafia drumurilor nu se teme chiar de nimeni și este de neînvins.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0