Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Unde ar putea fi construit un crematoriu în Moldova

Abonare
Pe teritoriul Republicii Moldova este amplasat cel mai mare cimitir din Europa. Doar în Chișinău sunt 11 cimitire, iar în suburbiile Capitalei sunt 49 de cimitire.

CHIȘINĂU, 28 iunie – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a început dezbaterile asupra proiectului de lege cu privire la cimitire și serviciile funerare. Săptămâna aceasta mai multe comisii parlamentare au avizat acest document, care urmează să fie dezbătut și votat în două lecturi de plenul Parlamentului. 

În Republica Moldova nu există o lege ce ar reglementa activitatea cimitirelor și domeniul funerar, după cum este în majoritatea statelor dezvoltate ale lumii. Cadrul normativ al acestui domeniu, în prezent, în țara noastră, este asigurat de mai multe acte normative, hotărâri şi regulamente, ale căror conținut este învechit și nu înglobează toate criteriile și detaliile necesare unei activități eficiente în cadrul acestui domeniu.

Армянское кладбище - Sputnik Moldova
Societate
Deputații au stabilit în ce groapă vor fi înmormântați morții din Moldova

Legea propusă spre adoptare, care este o premieră pentru țara noastră, reglementează modul înfiinţării, extinderii, închiderii, lichidării şi administrării cimitirelor, precum şi modul rezervării locurilor pentru înmormântarea şi reînmormântarea decedaţilor, executării lucrărilor în cimitire, drepturile şi obligațiile în legătură cu activităţile funerare şi cimitire.

Documentul examinat la această oră de deputați nu prevede și construirea unui crematoriu în Republica Moldova

Unul din coautorii proiectului de lege cu privire la cimitire și serviciile funerare este și Întreprinderea Municipală ”Combinatul Servicii Funerare” din Chișinău. Directorul întreprinderii, Ludmila Boțan, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova că, în faza inițială, în document era propus și un capitol aparte despre construirea crematoriului, care era însoțit de un regulament cu privire la utilizarea crematoriului. Deputații din comisia de profil au decis însă să excludă acest capitol, dar au acceptat ca să fie organizate dezbateri publice cu privire la edificarea unui crematoriu la Chișinău și în funcție de rezultatele acestora, ideea crematoriului ar putea fi inclusă la votul în lectura a doua a legii. Aceste dezbateri publice vor avea loc la începutul lunii iulie. 

”Am stabilit cu comisia parlamentară de profil să fie organizate dezbateri publice la acest subiect, care vor avea loc la începutul lunii iulie. La dezbateri sunt invitați să-și expună opiniile experții din mai multe domenii: ecologic, sanitar, etc.”, a declarat Boțan.  

Directorul Întreprinderii ”Combinatul Servicii Funerare” din Chișinău susține că o țară ca Republica Moldova, care se află în estul Europei, trebuie să aibă un crematoriu. 

”Am studiat legislația țărilor vecine: Rusia, Ucraina, Belarus, România, care au construite crematorii”, a declarat Boțan. 

Anual, doar în Chișinău sunt în jur de 50 de solicitări pentru incinerarea defunctului

Directorul Întreprinderii ”Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, a declarat pentru Sputnik Moldova că în fiecare an, întreprinderea recepționează un șir de solicitări pentru incinerarea persoanelor decedate. 

”Doar în cimitirele din Chișinău sunt înhumate în fiecare an 40-50 de urne”, a menționat Boțan.

Părintele Calistrat - Sputnik Moldova
Calistrat Chifa: De ce nu se arde omul la crematoriu
 

Potrivit acesteia, în prezent morții din Republica Moldova sunt arși cel mai des în crematoriile din Odesa, Ucraina sau București, România. 

”Dar aceste servicii sunt foarte costisitoare, dacă va fi construit un crematoriu în Moldova, cheltuielile pe care le suportă rudele defuncților pentru incinerare vor fi cu mult mai mici”, a spus Boțan. 

Crematoriul va soluționa lipsa spațiilor în cimitire și problema extinderii acestora

Ludmila Boțan a mai declarat în interviul acordat pentru Sputnik Moldova că edificarea unui crematoriu la Chișinău ar soluționa problema extinderii la nesfârșit a cimitirelor, în special a Cimitirului ”Sfântul Lazăr”, cel mai mare din Europa. 

”Doar în Chișinău sunt 11 cimitire, iar în suburbiile Capitalei sunt 49 de cimitire. Vedeți și câte cimitire sunt în total în Moldova și calculați cât spațiu s-ar economisi”, a menționat directorul Combinatului Servicii Funerare. 

Boțan a adăugat că doar pe parcursul unui an pe teritoriul Cimitirului ”Sfântul Lazăr” sunt înmormântați în jur de 200 de necunoscuți ori persoane rudele cărora refuză să le înmormânteze, iar în cazul în care va fi construit un crematoriu aceștia ar putea fi incinerați.     

Crematoriul va fi construit pe teritoriul Cimitirului ”Sfântul Lazăr” din Chișinău

Directorul Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan, susține că în cazul în care va fi acceptată ideea construirii unui crematoriu în Republica Moldova, acesta va fi edificat în Chișinău. 

”Crematoriul ar urma să fie construit pe teritoriul Cimitirului ”Sfântul Lazăr” din Chișinău. Este cel mai accesibil loc din punct de vedere ecologic și sanitar”, a menționat Boțan. 

În prezent, doar pe teritoriul orașului Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de 137 de hectare, ocupând 2 la sută din spațiile verzi ale municipiului, iar în Republica Moldova sunt alte câteva sute de cimitire, unele în stare bună, iar altele sunt abandonate. 

Fluxul de știri
0