Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu pensiile în Moldova. Decizia luată de Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului 03.05.2018
Ședința Parlamentului 03.05.2018 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Parlamentul de la Chișinău a început examinarea în regim de urgență a unui proiect de lege de modificare a Legii sistemului public de pensii, înregistrat în Legislativ de Guvern.

CHIȘINĂU, 27 iunie – Sputnik. Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a avizat miercuri, 27 iunie, proiectul de lege care prevede recalcularea pensiilor unor categorii de pensionari. Guvernul a solicitat Parlamentului să examineze în mod prioritar acest proiect de lege.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, recalcularea pensiilor va fi efectuată pe etape. În primul rând, va începe recalcularea pensiilor stabilite până la 1 ianuarie 1999. Din această dată vor fi recalculate pensiile persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 15 ani, după ce au ieșit la pensie. De la 1 ianuarie 2020, vor fi revăzute și pensiile celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Dreptul la pensionarea anticipată ar putea fi reintrodus în Moldova

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a declarat într-un interviu pentru Sputnik-Moldova că unele pensii se vor majora după recalculare cu peste 4 mii de lei. 

”Am analizat câteva cazuri, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, cu cât s-ar majora unele pensii ca urmare a reexaminării și am stabilit că în mediu acestea vor crește cu aproape 2000 de lei. Dacă vorbim despre cazuri concrete, nicio pensie stabilită nu poate fi comparată cu o altă pensie. Am analizat diferite profesii: farmacist, asistent medical, paznic, șofer, sunt situații diferite și majorarea ca urmare a recalculării este diferită, fiindcă persoanele au avut un salariu diferit au achitat diferit contribuțiile sociale din acest salariu și respectiv majorarea în urma reexaminării va fi diferențiată. Vorbim și de 2 mii de lei și chiar de 4 mii de lei, dar vorbim și despre 200 de lei”, a declarat Rusu.

În ceea ce privește pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 — 1 ianuarie 2019, recalcularea se va face treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027. Persoana va putea solicita reexaminarea pensiei doar o singură dată, cuantumul pensiei urmând a fi mai mare decât mărimea pensiei pe care o primește în prezent.

Fluxul de știri
0