Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ambasadorul Republicii Moldova a fost convocat la MAE de la Moscova

© Sputnik / Rodion ProcaРоссийско-молдавские отношения: реалии и перспективы
Российско-молдавские отношения: реалии и перспективы - Sputnik Moldova
Abonare
Andrei Neguță, a avut, la Moscova, o întrevedere cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Grigore Karasin.

CHIȘINĂU, 26 iunie – Sputnik. Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, a avut, la Moscova, o întrevedere cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Grigore Karasin. Întrevederea a avut loc în sediul Ministerului rus al Afacerilor Externe. 

Министерство иностранных дел России - Sputnik Moldova
Politică
MAE rus a comentat Rezoluția ONU cu privire la Transnistria

În cadrul acestei discuții, Karasin a reiterat caracterul distructiv al proiectului de rezoluție privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, adoptat la 22 iunie de Adunarea Generală a ONU. Potrivit diplomației ruse, adoptarea acestui document va complica procesul de soluționare a problemei transnistrene. 

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei l-a informat pe ambasadorul Moldovei că adoptarea acestui proiect de rezoluție, care este apreciat ca un pas neprietenesc al Guvernului de la Chișinău față de Moscova, va umbri relațiile moldo-ruse. În opinia diplomației ruse, proiectul de rezoluție ONU a fost adoptat pe fundalul lipsei unui consens politic pe această chestiune la Chișinău.  

Adunarea Generală a ONU a aprobat cu o majoritate de voturi proiectul de rezoluţie privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. 

Iniţiativa a fost formulată de către prim-ministrul Pavel Filip în discursul său rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU la 22 septembrie 2017.

Filip a declarat sâmbătă, 23 iunie, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău că acest document nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vine să apere demnitatea Republicii Moldova.

”Noi nu am făcut un demers împotriva Rusiei, noi am venit cu un demers în apărarea demnității Republicii Moldova. Republica Moldova trebuie să fie tratată cu respect de către toți”, a declarat premierul moldovean. 

Președintele țării, Igor Dodon, califică documentul votat la New York ca ”un nou gest ostil antirusesc” inițiat de Guvernul de la Chișinău. 

”Republica Moldova trebuie să-şi consolideze statalitatea, să promoveze o politică externă echilibrată, să insiste pe recunoașterea internațională a statutului său de neutralitate”, a declarat șeful statului.

Proiectul de rezoluţie privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” a fost susținut de 64 de state, 15 – au votat împotrivă, iar alte 83 de țări s-au abținut. Prin cei care au votat proiectul sunt. SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Canada, Turcia, Japonia, Italia, Ucraina, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Georgia, Grecia, Honduras.

Împotriva au votat: Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cuba, Coreea de Nord, Iran, Myanmar, Nicaragua, Federația Rusă, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Venezuela și Zimbabwe.

Fluxul de știri
0