Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce creștinii nu au voie să poarte ață roșie: Iată ce spun doi preoți ortodocși

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaДень Пусана во Владивостоке
День Пусана во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
Părintele Calistrat din România, dar și părintele Maxim Melinti din Republica Moldova explică de ce creștinii trebuie să se îndepărteze de practicile păgâne precum sunt cititul în cafea sau purtatul aței roșii la mână pentru că acestea nu au nicio legătură cu Ortodoxia.

CHIȘINĂU, 26 iun — Sputnik, C.S. Părintele Calistrat de la mănăstirea Vlădiceni, din România, explică în una din predicile sale de ce creștinii nu trebuie să folosească practici păgâne în viața de zi cu zi și de ce purtatul aței roșii la mână este o practică anticreștină.

”Foarte multă isterie și foarte multă agitație legat de faptul că noi am importat sărbători din occident și le-am adus în Romania, iar în felul acesta desacralizăm creștinătatea și ortodoxia! Dar când te duci să îți citească în cafea sau în cărți, cu dama de verde în cărare și cu ghiocul prin cimitir să cauți strigoi sau moroi, când de Sfântul Andrei umbli cu usturoi și cu ciorapi întorși pe dos, sau cu ața roșie la mână de deochi și tămâie prin buzunare… nu-i tot un Halloween? Dar noi când stam cu nasul în zodiac și vrem să vedem cum ne merge, când calculăm la numerologie sau descifram visele nu facem la fel?”, a scris Părintele Calistrat pe pagina sa de Facebook.

Părintele a ținut să sublinieze că ”exagerarea nu face parte din tabieturile unui ortodox cuminte și obișnuit”.

De unde vine obiceiul de a purta ață roșie la mână?

Potrivit părintelui Maxim Melinti, parohul bisericii de la Ghidighici, de vină este doctrina religioasă, care în ultima perioadă prinde rădăcini în Occident și în țările postsovietice — Kabbala.

”Conform cu învățăturilor kabbaliste, ața roșie poartă o energie puternică, care poate influența viața și soarta omului, de-al proteja de rău și de-al ajuta să obțină cât mai multe succese în afaceri și relații. Respectiv, cel care va purta ața roșie, se crede că va fi protejat de „ochiul rău", de deochi și invidia omenească”, scrie pe blogul său părintele Maxim Melinti.

El explică că acest fenomen a căpătat popularitate acum câțiva ani, când interpreta Madonna, declarată ca fiind membra curentului Kabbala, și-a făcut apariția publică cu o astfel de brățară. Trend-ul a devenit și mai cunoscut datorită altor vedete, precum Filip Kirkorov, Michael Jackson, Rosie O'Donnell, Britney Spears, David Beckham și alții.

Iată ce spunea Sfântul Ioan Gură de Aur despre amulete și ață roșie: "Ce va spune cineva despre amuletele și despre brățările pe care i le agață de mâna copilului, și de ața roșie, și de celelalte lucruri care sunt pline de multă nesăbuință, în timp ce nu trebuie să așeze nimic altceva în jurul copilului decât crucea, ca să-l ocrotească?"

Pentru cei mai „fricoși" părintele Melinti recomandă să citească Sfânta Scriptura, în mod special psalmul 26, unde găsim următoarele cuvinte: Domnul este luminarea mea și mântuirea mea; de cine mă voi teme?

La fel ca părintle Calistrat, parohul bisericii de la Ghidighici consideră că ”un creștin adevărat, care se încrede doar în Dumnezeu și nu se încrede în superstiții, basme băbești și alte aberații populare, este apărat de credința în Hristos, ocrotit de mila și harul dumnezeiesc, iar nu de un fir de ață roșie”.

În final el adresează tuturor purtătorilor de ață roșie o întrebare retorică: Este aţa oare mai puternică decât Dumnezeu, fie ea şi roşie? Cine poate să ne scape de superstiții și vrăji, decât conștiința noastră, luminată prin credință în Dumnezeu, cunoașterea Sfintei Scripturi și rugăciunea sinceră pentru cei apropiați?

Fluxul de știri
0