Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În semn de protest, avocații au refuzat să participe la ședințele de judecată

© SputnikInga Albu
Inga Albu - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru prima dată în Republica Moldova, avocații au protestat împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest pentru persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni.
În semn de protest, avocații au refuzat să participe la ședințele de judecată

La 26 iunie 2018, zeci de avocații și avocații stagiari au protestat în fața sediului Curții de Apel Chișinău. Solicitată de Sputnik Moldova, avocatul Inga Albu a declarat că întreaga Uniune a Avocaților este revoltată și nemulțumită de injustiția în domeniul aplicării excesive a arestului.

"Acțiunea de protest este organizată în contextul respectării dreptului la o judecată echitabilă a cetățenilor, împotriva represiunilor făcute asupra avocaților și a clienților acestora, venite din partea procurorilor și judecătorilor. La un moment dat, avocații devin o formalitate în direcția înfăptuirii ceea, ce procurorul solicită instanței de judecată", afirmă avocatul.

Totodată, Inga Albu și-a exprimat dezacordul cu privire la încălcarea sistemică a dreptului la libertate și siguranță a persoanelor și deținerea acestora în condiții inumane și degradante.

"Anume deținerea persoanelor în condiții inumane și degradante devine o formă de intimidare, constrângere și umilire a acestora. Prin prisma acestor condiții, persoanele sunt impuse să colaboreze cu ancheta. Așadar, problema este acută, nu în zădar am ieșit în stradă, mai cu seamă în fața Curții de Apel ca să fim auziți și înțeleși ", a specificat apărătorul.

În cele din urmă, protestatarii au întocmit o rezoluție, pe care au adoptat-o în unanimitate și o vor înainta Procuraturii Generale, Consiliului Superior al Magistraturii și Curții Supreme de Justiție. Menționăm că avocații și avocații stagiari, pe parcursul întregii zile, nu au participa la acțiunile de urmărire penală și nici la judecarea vreunei cauze penale, civile și contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată de toate nivelurile.

Amintim că acum trei săptămâni și prim-ministrul Pavel Filip s-a arătat îngrijorat de activitatea unor judecători și procurori. Mai exact, premierul a acuzat aplicarea exagerată a măsurilor de arest preventiv, dar și lipsa de transparență a procesului de judecată prin organizarea ședințelor închise.

Mai multe detalii despre protestul cu robe din Capitală aflați din fișierul audio atașat.

Autor: Valeria Fortuna

Fluxul de știri
0