Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Informații din prima sursă despre studiile la UTM

© Sputnik / Евгений ПанасенкоТехнический университет Молдовы
Технический университет Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Studenții moldoveni sunt ademeniți de universitățile de peste hotare. Ce face Universitatea Tehnică a Moldovei pentru a-i motiva să-și facă studiile acasă, în Republica Moldova, am încercat să aflăm de la rectorul UTM, Viorel Bostan.

CHIȘINĂU, 24 iunie — Sputnik. Învățământul superior din Republica Moldova se confruntă cu o provocare, și anume reducerea numărului de studenți. Cauzele ar fi problema demografică și fluxul mare de tineri moldoveni care aleg să-și facă studiile peste hotare. Între timp, universitățile din țară supraviețuiesc și luptă pentru fiecare student.

Viorel Bostan afirmă că "deficitul de studenți este o problemă cu care se confruntă și țările europene. Acestea au găsit o soluție, ele încearcă să-și acopere deficitul de studenți din contul altor țări, ademenindu-i cu oferte avantajoase. Mulți tineri de la noi, încă de pe băncile școlii, se gândesc să să-și facă studiile în universități din Uniunea Europeană."

Rectorul UTM precizează că universitatea pe care o conduce face eforturi mari pentru a demonstra că poate concura cu mari universități din Uniunea Europeană.

"În acest sens am semnat mai multe acorduri cu universități de peste hotare, astfel ca la sfârșitul studiilor absolvenții să dețină două diplome. De asemenea, promovăm intens și programele de mobilitate academică, tinerii având posibilitatea să facă studii peste hotare pentru anumită perioadă după care revin în țară" spune Viorel Bostan.

Mai multe detalii aflați din interviul realizat în cadrul proiectului "Sputnik.Cunoștințe".

 

Fluxul de știri
0