Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Monedele de 1, 2, 5 și 10 lei vor aduce economii de 300 de milioane de lei

© Photo : Banca Națională a MoldoveiDin 28 februarie 2018, BNM pune în circulație noi monede metalice: de 1, 2, 5 și 10 lei
Din 28 februarie 2018, BNM pune în circulație noi monede metalice: de 1, 2, 5 și 10 lei - Sputnik Moldova
Abonare
Încrederea sporită a populației în leul moldovenesc și stabilitatea cursului de schimb au permis BNM să lanseze în iunie 2017 proiectul de introducere a monedelor metalice de 1 leu și 2 lei.

CHIȘINĂU, 24 iunie – Sputnik. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a anunțat în raportul de activitate pentru anul 2017, că introducerea monedelor metalice va permite BNM să genereze economii aferente costurilor de producere estimate la aproximativ 300 milioane lei pe o perioadă de 20 de ani.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Anual, Banca Națională aruncă la gunoi 60 de milioane de bancnote

”Încrederea sporită a populației în leul moldovenesc și stabilitatea cursului de schimb au permis BNM să lanseze în iunie 2017 proiectul de introducere a monedelor metalice de 1 leu și 2 lei. După o analiză aprofundată a circulației numerarului în Republica Moldova și a practicilor internaționale, proiectul a fost extins la însemnele monetare de 5 lei și 10 lei”, se spune în raport. 

În cadrul proiectului, BNM a organizat consultări publice cu utilizatorii, agenții economici, autoritățile locale și centrale. Noile monede metalice cu valoarea de 1 și 2 lei au fost puse în circulație pe 28 februarie 2018. De asemenea, la solicitările băncilor licențiate, BNM va pune în circulație și monedele metalice noi cu valoarea nominal de 5 și 10 lei, a căror eliberare se planifică la sfârșitul anului curent.

Bancnotele cu valorile nominale de 1, 5 si 10 lei vor circula în paralel cu monedele metalice noi și, treptat, se vor reduce la număr pe măsura uzurii, fiind înlocuite cu monede noi. Conform prognozelor efectuate de către BNM, bancnotele date vor înceta să circule în economia națională în perioada anilor 2021-2022.

Fluxul de știri
0