Moscova a prezentat probe: Atacul chimic din Siria a fost o înscenare

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaКлинико-диагностическая лаборатория
Клинико-диагностическая лаборатория - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Apărării din Rusia a prezentat probe, care demonstrează că atacul chimic, care ar fi avut loc anul trecut în Siria, ar fi fost o înscenare.

BUCUREȘTI, 22 iun — Sputnik. Provocatorii au introdus premeditat sarin în mostre pentru a acuza forțele guvernamentale siriene de un atac în Khan Shaykhun, acum un an, a declarat șeful trupelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Forțelor Armate ale Rusiei, Igor Kirillov.

Situația în Deir ez-Zor, Siria - Sputnik Moldova
Rusia
Ultima oră: Patru militari ruși, uciși în Siria

Împreună cu compuși organoclorurați, în unele probe s-a găsit un produs rezultat din descompunerea sarinului. Însă autorii raportului privind utilizarea armelor chimice nu fac o conexiune directă cu utilizarea sarinului și explică acest lucru prin faptul că camera a fost degazată cu apă de către victimele incidentului.

Drept probe care demonstrează că e vorba de o provocare servesc și caracteristicile pâlniei de obuz formată în urma exploziei.

"Aceasta (pâlnie de obuz n.r.) s-a format în rezultatul deflagrației explozibilului de putere mica, care a fost fixat de sol, nu lansat din avion. Atragem atenția asupra faptului că până la finalizarea „investigației" pâlnia a fost acoperită cu ciment", a spus reprezentatul Ministerului Apărării.

Kirillov a menționat că provoacă nedumeriri materialele video și foto în care sunt prezentate persoane fără echipament de protecție a căilor respiratorii și pielii, făcute la primele ore de după incident.

Armament disponibil în Siria - Sputnik Moldova
Descoperite în Siria: Arme NATO şi alte dotări ale insurgenţilor

"Acest lucru demonstrează lipsa sarinului în pâlnia de obuz, pentru că în momentul exploziei obuzului chimic în interior și în afara pâlniei există o concentrare letală a substanței toxice, iar oamenii aflați în apropiere nu ar fi supraviețuit, exact așa cum nu ar fi supraviețuit nici cei care au acordat primul ajutor victimelor", a conchis Ministerul rus Apărării.

Oficialii au mai adăugat că în cazul atacului de la Duma — provocarea a avut un scenariu similar, iar experții OPCW au neglijat orice standarde de investigație, ceea a dus la o falsificare a datelor.

Incidentul cu pretinsul "atac cu arme chimice" ar fi avut loc la Khan Shaykhun, din provincia Idlib, la 4 aprilie a anului trecut. În iunie, o misiune a experților OPCW, a prezentat un raport în care se susține că la locul incidentului ar fi fost identificate urme de sarin.

Ulterior, o misiune ONU — OPCW pentru investigarea cazurilor de utilizare a armelor chimice în Siria a purces la identificarea autorilor atacului. În toamnă s-a anunțat că responsabil este Damascul de acest atac.

Siria a declarat în mai multe rânduri, că nu a utilizat niciodată arme chimice, iar toate stocurile de substanțe chimice au fost evacuate din țară sub supravegherea OPCW.

Fluxul de știri
0