BUCUREȘTI, 22 iun — Sputnik. Provocatorii au introdus premeditat sarin în mostre pentru a acuza forțele guvernamentale siriene de un atac în Khan Shaykhun, acum un an, a declarat șeful trupelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Forțelor Armate ale Rusiei, Igor Kirillov.
Împreună cu compuși organoclorurați, în unele probe s-a găsit un produs rezultat din descompunerea sarinului. Însă autorii raportului privind utilizarea armelor chimice nu fac o conexiune directă cu utilizarea sarinului și explică acest lucru prin faptul că camera a fost degazată cu apă de către victimele incidentului.
Drept probe care demonstrează că e vorba de o provocare servesc și caracteristicile pâlniei de obuz formată în urma exploziei.
"Aceasta (pâlnie de obuz n.r.) s-a format în rezultatul deflagrației explozibilului de putere mica, care a fost fixat de sol, nu lansat din avion. Atragem atenția asupra faptului că până la finalizarea „investigației" pâlnia a fost acoperită cu ciment", a spus reprezentatul Ministerului Apărării.
Kirillov a menționat că provoacă nedumeriri materialele video și foto în care sunt prezentate persoane fără echipament de protecție a căilor respiratorii și pielii, făcute la primele ore de după incident.
"Acest lucru demonstrează lipsa sarinului în pâlnia de obuz, pentru că în momentul exploziei obuzului chimic în interior și în afara pâlniei există o concentrare letală a substanței toxice, iar oamenii aflați în apropiere nu ar fi supraviețuit, exact așa cum nu ar fi supraviețuit nici cei care au acordat primul ajutor victimelor", a conchis Ministerul rus Apărării.
Oficialii au mai adăugat că în cazul atacului de la Duma — provocarea a avut un scenariu similar, iar experții OPCW au neglijat orice standarde de investigație, ceea a dus la o falsificare a datelor.
Incidentul cu pretinsul "atac cu arme chimice" ar fi avut loc la Khan Shaykhun, din provincia Idlib, la 4 aprilie a anului trecut. În iunie, o misiune a experților OPCW, a prezentat un raport în care se susține că la locul incidentului ar fi fost identificate urme de sarin.
Ulterior, o misiune ONU — OPCW pentru investigarea cazurilor de utilizare a armelor chimice în Siria a purces la identificarea autorilor atacului. În toamnă s-a anunțat că responsabil este Damascul de acest atac.
Siria a declarat în mai multe rânduri, că nu a utilizat niciodată arme chimice, iar toate stocurile de substanțe chimice au fost evacuate din țară sub supravegherea OPCW.