Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Polițiștii și salvatorii sunt în alertă: În câteva ore începe coșmarul

© SputnikFurtună în Chișinău
Furtună în Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Polițiștii de patrulare și angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență au venit cu avertismente în această dimineață, în legătură cu schimbarea bruscă a vremii și eventualitatea unor fenomene meteo extreme.

CHIȘINĂU, 22 iun — Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de stat a emis pentru ziua de vineri cod galben de schimbare bruscă a vremii.

Meteorologii avertizează că, începând de astăzi, ora 17:00, și până sâmbătă dimineață, ora 6:00, pe teritoriul întregii țări se prevăd averse însoțite de descărcări electrice, izolat puternice, cu grindină și intensificări ale vântului de până la 15-20 m/s., cu aspect de vijelie.

Totodată, pe 23 iunie temperatura aerului va scădea ziua până la 15-20°C.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează că precipitațiile abundente ar putea provoca pe unele râuri mici și în locurile joase creşterea locală a nivelului apei cu 0,2-0,5 m și formarea scurgerilor intensive pe pantee, cu risc de inundații locale.

Furtună în Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Prognoza meteo: Ne așteaptă o vară cu fenomene extreme

Astfel, populația este îndemnată să țină cont de avertizările emise. Agenţii economici, în subordinea cărora se află bazine acvatice, trebuie să monitorizeze starea barajelor și a digurilor de protecție pentru a evita producerea inundațiilor. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.

Și polițiștii de patrulare cheamă conducătorii auto la vigilență sporită.

Inspectoratul Național de Patrulare a remis un comunicat în care vine cu unele sfaturi pentru șoferi privind siguranța în trafic pe timp de precipitații puternice și alte fenomene meteo extreme.

Astfel, specialiștii recomandă:
— sporirea atenției la volan;
— măriți distanței de siguranță în mers;
— evitarea acționării bruște a comenzilor autovehiculului.

Și România va fi lovită de intemperie. Meteorologii din țara vecină au emis, vineri, cod galben de ploi și vijelii pentru aproape toată țara. Vor fi înregistrate averse torențiale, descărcări electrice, dar și grindină. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși frecvent 20-25 litri/mp și pe arii restrânse 40-50 litri/mp.

Totodată, în unele județe a fost emis și cod portocaliu de vreme severă imediată.

Fluxul de știri
0