Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensionarii care lucrează vor primi pensii mai mari

© Sputnik / Мирослав РотарьPensionari
Pensionari - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un proiect de lege privind recalcularea pensiilor pentru limita de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie, a fost aprobat în data de 8 iunie de Guvern.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Pensionarii care au lucrat sau continuă să mai muncească vor primi pensii mai mari. Un proiect de lege privind recalcularea pensiilor pentru limita de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie, a fost aprobat în data de 8 iunie de Guvern.

Социальный магазин - Sputnik Moldova
Societate
Cum vor fi stabilite pensiile în lipsa carnetelor de muncă: Tot ce trebuie să știi

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a declarat în ședința Guvernului că recalcularea pensiilor va fi efectuată pe etape, în primul rând, a pensiilor stabilite până la 1 ianuarie 1999.

”Astfel, de la 1 ianuarie 2019, vor fi recalculate pensiile persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 15 ani, după ce au ieșit la pensie. De la 1 ianuarie 2020, vor fi revăzute și pensiile celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani”, a declarat ministrul. 

Potrivit lui Cebotari, în ceea ce privește pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 — 1 ianuarie 2019, recalcularea se va face treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027.

Potrivit ministerului de resort, de recalcularea pensiei în 2019 vor beneficia aproximativ 2500 de persoane, cu o majorare mai mult decât dublă a pensiei medii – de 2,3 ori, de la 2048 lei la 4770 lei, iar în 2020 – peste 5500 beneficiari, tot cu o dublare a mărimii medii a pensiei, de la 1900 la 3765 lei.

Nelea Rusu - Sputnik Moldova
Societate
Cum pot solicita pensionarii reexaminarea pensiilor

Persoana va putea solicita reexaminarea pensiei doar o singură dată, cuantumul pensiei urmând a fi mai mare decât mărimea pensiei pe care o primește în prezent.

”Proiectul de lege reprezintă o nouă etapă în realizarea reformei sistemului de pensii din Republica Moldova și va contribui la reducerea inechităților din sistemul de asigurări sociale, astfel încât acesta să fie echitabil, sustenabil și transparent”, a declarat Cebotari.

În anul curent va fi finalizată, anticipat, realizarea tuturor etapelor de valorizare a pensiilor. La 1 aprilie au fost recalculate pensiile stabilite între anii 2012-2013, iar începând cu 1 octombrie 2018 vor fi valorizate și cele stabilite în perioada 2014 — 31 martie 2017. 

Fluxul de știri
0