Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Acțiunile Moldovaagroindbank, în valoare de circa jumătate de miliard, scoase la vânzare

© Sputnik / Евгений ПанасенкоMoldova-Agroindbank
Moldova-Agroindbank - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a procurat peste 40 la sută din acțiunile Moldova Agroindbank cu scopul de a le înstrăina unui consorțiu internațional - iată cât timp au la dispoziție pentru a le vinde.

CHIȘINĂU, 21 iun — Sputnik. Guvernul au aprobat, în ședința de miercuri a Cabinetului de Miniștri, o hotărâre prin care a fost aprobată cumpărarea de către Republica Moldova a „acţiunilor nou-emise de banca de importanţă sistemică, BC „Moldova Agroindbank", în număr de 426 365, la valoarea de 450 032 221,7 de lei”.

Potrivit Notei Informative la proiect, acestea au fost procurate cu scopul de a fi înstrăinate unui consorțiu internațional de investitori.

Guvernul a aprobat semnarea unui precontract care prevede cumpărarea și deetatizarea acțiunilor nou emise de banca de importanță sistemică BC „Moldova Agroindbank" SA, după ce cu o zi mai devreme, acest consorțiu străin a primit permisiunea Băncii Naționale a Moldovei pentru achiziționarea a 41,09% din acțiunile acestei bănci comerciale.

Potrivit Guvernului, consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital — gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL — societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar. Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop — HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.

Potrivit autorilor proiectului, decizia Guvernului de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise ale BC „Moldova Agroindbank" ar oferi protecția necesară potențialilor investitori, ar contribui la asigurarea stabilității acestei bănci și ar impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar.

Pachete cu bani, bancnote, bancă - Sputnik Moldova
Expert: Agenții economici de bună credință pleacă din sistemul bancar

Ținând cont că BC „Moldova Agroindbank" SA este o bancă de importanță sistemică și că au expirat mai mult de 3 luni de la scoaterea la vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii emise prin decizia organului său executiv, Comitetul Național de Stabilitate Financiară a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective, după ce au fost anulate acțiunile neînstrăinate ale foștilor deținători. Conform prevederilor legale, perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile.

În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzută de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători care au obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. Procedura respectivă nu afectează activitatea băncii.

Fluxul de știri
0