Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensiile celor care mai lucrează vor fi recalculate doar cu o singură condiție

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul de lege care prevede reexaminarea pensiilor pentru cei care mai lucrează sau au lucrat după stabilirea pensiilor a început să fie discutat în Parlament.

CHIȘINĂU, 20 iunie – Sputnik. Din 1 ianuarie 2019, unii pensionari din Moldova ar putea avea dreptul la reexaminarea pensiilor. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a examinat miercuri un proiect de lege în acest sens, trimis în Parlament de Guvern.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
De anul viitor se schimbă regulile de acordare a unor pensii din Moldova

Potrivit documentului, pensionarii care mai lucrează sau au lucrat după stabilirea dreptului la pensie pentru limită de vârstă pot solicita o singură dată reexaminarea pensiei. Aceasta se va face cu o condiție: cuantumul pensiei reexaminate să fie mai mare decât cea aflată în plată.

Reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă stabilite până la 1 ianuarie 2019 se va efectua eșalonat, în raport cu stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie. Astfel, de la 1 ianuarie 2019 vor fi reexaminate pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie mai mare de 15 ani. De la 1 ianuarie 2020 – cele stabilite până la 1 ianuarie 1999, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie până la 15 ani. Ulterior, de la 1 ianuarie 2021, vor fi reexaminate pensiile stabilite după 1 ianuarie 1999 până la 1 ianuarie 2019, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie de la 15 ani. Totodată, în următorii ani termenul stagiului de cotizare după pensie va descrește anual cu trei ani.

Proiectul urmează a fi examinat și votat în ședința plenară a Parlamentului.

Fluxul de știri
0