Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova riscă să rămână fără apă

© SputnikAnatol Prohnițchi
Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Ecologii sunt de părere că schimbarea condițiilor climaterice din întreaga lume ar putea afecta și Republica Moldova. În doar un deceniu, mai bine de jumătate dintre lacurile de acumulare ar putea dispărea, iar râurile pot scădea în debit și apa din ele ar putea deveni toxică.
Moldova riscă să rămână fără apă

Ecologul Anatolie Prohnițchi a declarat în exclusivitate pentru Radio Sputnik că râul Nistru, care este una dintre principalele surse de apă pentru Republica Moldova, riscă să fie puternic afectat dacă Guvernul de la Chișinău nu va reuși să convingă autoritățile ucrainene să renunțe la ideea de a construi noi hidrocentrale în albia acestuia. Mai grav este că nu există la moment o politică de stat cu privire la protecția apelor și râurilor, acestea devin toxice, iar apa nu poate fi utilizată nici măcar pentru irigație.

"Guvernarea trebuie să gândească strategic, global, nu doar la nivel local. Studiile demonstrează că în viitor conflictele locale vor apărea și din cauza utilizării surselor de apă. Avem deja asemenea situații în Orientul Apropiat. Nistru ar putea deveni o mlaștină, în cel mai bun caz, ceea ce ar însemna o catastrofă", a declarat Aanatol Prohnițchi.

În plus ecologul este de părere că toate râurile fără excepție sunt poluate, iar fără un program national — reabilitarea lor este imosibilă. În acest context, țara noastră ar putea fi afectată de o adevărată catastrofă naturală.

Care alte pericole naturale ar putea avea efecte dezastruoase asupra țării noastre și cum putem soluționa problema Nistrului, află din interviul realizat cu Anatolie Prohnițchi.

Fluxul de știri
0