Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce mămăliga este mai bună decât pâinea: Explicația savanților

© Sputnik / Т. Ананьина / Accesați arhiva multimediaМамалыга, одно из блюд молдавской кухни.
Мамалыга, одно из блюд молдавской кухни. - Sputnik Moldova
Abonare
Mămăliga este, indubitabil, unul dintre simbolurile noastre naţionale, dar și un aliment nelipsit de pe mesele noastre atât de sărbători, cât şi în perioadele de post.

Făina și crupele de porumb au proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice.Terciul de mălai poate reduce cu 20% riscul de afecțiuni ale celulei hepatice. Mămăliga crește secreția și evacuarea bilei. Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză din sânge, fiind recomandată diabeticilor.

Potrivit doctorulzilei.ro, porumbul este bogat în acizi grași nesaturați (85-90%), conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre. Chiar dacă prin fierbere își pierde din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează.

Петр и Павел. Новгородская школа - Sputnik Moldova
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel - istorie, semnificație, obiceiuri

Are efect împotriva stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, care acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii. Prin conținutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct. Ajută și la procesul de reînnoire al celulelor. Mai mult, făina de porumb conține și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.

Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă.

Carbohidrații cuprinși în porumb dau energie și nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate. Datorită bogăției în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal. Este și un bun diuretic și, consumat în mod regulat, poate preveni retenția de apă în organism.

Specialiștii germani în biologie celulară vegetală de la Universitatea din Köln au descoperit recent prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Substanțele cu pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grași, ceto-acizi, rezultați din oxidarea acidului palmitic și arahidic.

Legume - Sputnik Moldova
Leguma care vindecă aproape orice boală și previne atacul de cord

Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului și curățirea intestinelor. Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice.

Porumbul nu conține gluten, deci poate fi consumat și de cei cu intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten. Ajută în prevenirea cancerului la plămâni datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin. Protejează vederea, datorită zeaxantinei pe care o conține. Ajută la menținerea capacităților cognitive și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10%, datorită conținutului mare de tiamine. Ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului de colon. Influențează în bine starea de spirit. Vindecă răceala prin conținutul de vitamina A. Femeile gravide își pot asigura doza necesară de acid folic.

© SputnikMămăliga este folositoare şi nu explodează
De ce mămăliga este mai bună decât pâinea: Explicația savanților - Sputnik Moldova
Mămăliga este folositoare şi nu explodează

Fluxul de știri
0