Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Despre grijile vieții: Cuvânt de învățătură la Duminica a III-a dupa Rusalii

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКэприянский Свято-Успенский Монастырь
Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Abonare
În cea de-a III-a duminică de după Rusalii creștinii sunt îndemnați să mediteze asupra semnificației Evangheliei de astăzi în care aflăm despre purtarea de grijă a Domnului pentru întreaga lume.

CHIȘINĂU, 17 iun — Sputnik. Suntem în a doua duminică din Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și în cea de-a III-a duminică de după Rusalii. În acestă zi Biserica face pomenirea Sfântul Ierarh Mitrofan, patriarhul Constantinopolului (326), a Cuviosul Zosima din Cicilia (VI); Sfinţii Mucenici Frontasie, Severian şi Silan (I), a Sfintei Sofia din Tracia (X-XI), dar și a Sfintelor Marta și Maria, surorile lui Lazăr (I).

În Evanghelia care se citește astăzi în biserici aflăm despre purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru întreaga lume. În una din predicile sale Ierodiacunului Visarion Iugulescu, explică creștinilor că îngrijorarea este un semn de necredinţă faţă de Dumnezeu.

Predică la Duminica a III-a după Rusalii

Lilia Zabolotnaia - Sputnik Moldova
Istoricii au ascuns adevărul despre moldovence. Ce a ieșit în vileag după anii ' 90?

”Iată de ce zice Domnul nostru Iisus Hristos: "Căci păgânii sunt îngrijoraţi şi le caută numai pe acestea pământeşti". Dar, mărturie preţioasă în această privinţă ne stă Sfântul Apostol Pavel care lucra la facerea corturilor ca să-şi câştige pâinea şi să nu cadă greutate nimănui. El a spus şi o învăţătură ce nu se va uita niciodată: ”Cine nu lucrează, nici să nu mănânce”!

Dar, atunci, cum rămâne cu cuvintele Mântuitorului care zic: "Nu vă îngrijoraţi!" Ce vor să spună aceste cuvinte? Mântuitorul, cu înţelepciunea Sa dumnezeiască, ne face să înţelegem că îngrijorările peste măsură îl duc pe om să cadă în unele ispite nesăţioase, de a îngrămădi mai mult decât trebuie, pentru existenţa vieţii de toate zilele.

Mântuitorul vrea să ne sporească încrederea în Dumnezeu, când ne invită să privim la păsările cerului. El nu zice să nu ne îngrijim deloc, ci ne spune să căutăm mai întâi de toate Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, iar celelalte ni se vor adăuga, căci ştie Tatăl nostru cel din ceruri ce ne trebuie. Dar, omul face tocmai invers: mai întâi, aleargă în goană nebună după cele pământeşti şi uită, încetul cu încetul, de Împărăţia lui Dumnezeu. Aproape tot timpul îl cheltuieşte numai pentru cele trecătoare, iar de Dumnezeu, de legea Lui, de dreptatea Lui, nici nu vrea să mai audă sau să ştie. Nu mai are timp nici de cea mai mică rugăciune.

Ne jertfim toate puterile, ne dăm toată osteneala pentru dobândirea veacului acestuia trecător şi, astfel, grijile acestei vieţi îl robesc pe om, îl fac un fel de hamal, zi şi noapte, aşa cum robeau evreii în Egipt, la Faraon. Dar, într-o zi, au venit la dânsul Moise şi Aron şi l-au rugat să dea voie poporului să meargă în pustie, să aducă jertfe şi să se închine lui Dumnezeu. Faraon, văzând însă că evreii nu şi-au uitat credinţa şi că le arde să se mai închine Dumnezeului lor, a poruncit să li se mărească norma de muncă, aşa încât să nu se mai gândească la jertfe şi rugăciuni.

Распятие  - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie

La un astfel de rezultat ajung şi creştinii noştri, care, pentru trebuinţele vieţii trupeşti, se împovărează peste măsură cu grija mâncării, a îmbrăcăminţii şi a zilei de mâine. Prin grijile cele multe care năpădesc mintea omului, se pierde sufletul, şi iată cum: când vrem să ne închinăm, atunci se îmbulzesc în mintea noastră mii de gânduri lumeşti şi rugăciunea, în loc să se înalţe la cer, cade la pământ, parcă ar fi un plumb. Când vrem să mergem la biserică, interesele şi plăcerile lumii ne împiedică şi nu ne lasă. Dacă vrem, uneori, să ne gândim la Dumnezeu, la veşnicie, la pocăinţă, atunci parcă şi ispitele se dublează şi nu ne mai dau pace ca să ne îndeplinim sfintele datorii faţă de suflet.

Iată deci că din această robie vrea să ne scoată Domnul Hristos când ne zice: "Nu vă îngrjoraţi!" Prin aceste cuvinte Mântuitorul ne învaţă să nu îngăduim materiei să ne subjuge”.

Fluxul de știri
0