Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Geopolitică: De azi - o nouă țară pe harta Europei

© Sputnik / Ilja Pitalew / Accesați arhiva multimediaDie Stadt Ohrid in Mazedonien
Die Stadt Ohrid in Mazedonien - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Atena și Skopje au semnat acordul cu privire la noua denumire a Fostei Republici Iugoslave Macedonia.

CHIȘINĂU, 17 iun — Sputnik. Șefii departamentelor de politică externă de la Atena și Skopje, Nikos Kotzias şi Nikola Dimitrov, împreună cu mediatorul ONU, Matthew Nimitz, au convenit azi ca în uzul intern și internațional să fie introdusă titulatura Republica Macedoniei de Nord.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras at the joint news conference with Russian President Vladimir Putin following their talks at the Moscow Kremlin, April 8, 2015. - Sputnik Moldova
În Grecia, Tsipras vrea să separe biserica de stat

Deși anterior au fost vehiculate multe alte variante de denumire, anume această formulă s-a dovedit a fi cea de compromis.

Astfel a fost pus capăt unor îndelungate disensiuni între Atena și Skopje care s-au mențin timp de aproape 30 de ani, de la dezmebrarea statului condus de Slobodan Miloșevici în 6 republici independente. Grecia contesta numele statului vecin, din motivul că el coincidea cu cel al regiunii sale nordice, dar și din temerea că țara desprinsă din Iugoslavia ar putea emite, astfel, pretenții teritoriale.

Din acest moment Skopje are mână liberă pentru a duce țara în UE și NATO.

Fluxul de știri
0