Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru moldovenii care muncesc peste hotare

© SputnikNelea Rusu
Nelea Rusu - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova are semnate la ora actuală 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale. Moldova negociază la această etapă un accord similar cu Republica Italiană.
Important pentru moldovenii care muncesc peste hotare

Potrivit Secretarului de Stat în cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Nelea Rusu, scopul acordului semnat cu Italia este asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii emigranţi din ambele state, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă şi domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Potrivit prevederilor acordului, fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care aceasta domiciliază.

Dialogul privind oportunitatea de încheiere a unor acorduri similare a fost lansat de asemenea cu Grecia și Spania.

Nelea Rusu a precizat că toate acordurile bilaterale în domeniul securităţii sociale se bazează pe mai multe principii cum ar fi cel al coordonării sistemelor de securitate socială, totalizarea perioadelor de asigurare și exportul prestaţiilor.

Fluxul de știri
0