Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tehnici de pregătire a elevilor pentru a susține cu brio Bacalaureatul

© SputnikCezara Dilevschi
Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Bacalaureatul reprezintă testul maturității pentru elevi. De multe ori școlarii nu știu cum să-și gestioneze emoțiile, iar în consecință rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor. Cum să se pregătească de examene și ce exerciții de relaxare recomandă specialiștii, aflați din interviul realizat cu psihologul Cezara Dilevschi.

Interviu cu Cezara Dilevschi, psiholog

Majoritatea oamenilor consideră stresul ca fiind o reacție negativă a organismului la factorii perturbatori. Psihologul Cezara Dilevschi a precizat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că există două tipuri de reacții la stres.

Care sunt tipurile de stres și cum se manifestă ele?

Stresul pozitiv sau „eustres", cum i se mai spune, este cel provocat de evenimente plăcute, iar stresul negativ, „distres", este cel mai întâlnit, fiind provocat de situaţii neplăcute şi evenimente negative. Din nefericire, în cele mai multe cazuri, stresul pozitiv tinde să se transforme în stres negativ. Astfel, „eustresul" ne mobilizează capacitățile cognitive, cum ar fi: memoria, gândirea, imaginația, limbajul și atenția. În momentul în care se depășește o anumită limită emoțională și stresul devine foarte intens, atunci avem „distresul" care ne micșorează toate capacitățile noastre cognitive. Totodată menționez că există o mare diferență dintre frică și anxietate. Ceea ce simt elevii înainte de sesiunea de bacalaureat este anxietatea. Astfel, emoția de frică o simțim când avem un pericol iminent, iar anxietatea reprezintă un pericol imaginar.

Cum trebuie să se comporte un profesor pentru a-l ajuta pe elev să depășească aceste emoții și stresul?

În pregătirea pentru examenele de bacalaureat nu trebuie să lipsească și componenta psiho-emoțională. Pe lângă lecții adăugătoare, pentru o pregătire corespunzătoare este binevenit de a face și meditații psihologice. Acestea sunt necesare pentru gestiunea emoțiilor, însușirea tehnicilor cognitive și celor de restructurare a gândurilor comportamentale, fiindcă acest lucru poate influența pozitiv rezultatul final. Pedagogii fac doar meditație cognitivă la materialul parcurs, iar cel care trebuie să intervină cu tehnici de depășire a emoțiilor este psihologul școlar.

Cei care sunt împotriva supravegherii sălilor în care se desfășoară examenele cu camerelor video afirmă că asta îi stresează pe elevi. Este cu adevărat așa?

Foarte mult depinde de elev, de capacitățile lui cognitive, de încrederea în sine, de acele abilități pe care le-a avut elevul înainte de examene. Există licee în care camerele funcționează zilnic în sălile de curs, iar dacă elevul este pregătit — acestea nu-l vor intimida.

Ce greșeli comit părinții în relația lor cu copiii care sunt în procesul de pregătire pentru sesiunea de examene?

Părinții au un rol determinant în această situație și le sugerez să găsească un echilibru între presiune și motivație. Înainte de examen adulții trebuie să le permită copiilor să fie implicați în activități relaxante. În mod firesc, organismul nostru nu poate să se concentreze în condiții tensionate.

Care tehnici pot fi utilizate de către elevi pentru a depăși emoțiile în timpul examenului?

Există o varietate de tehnici, dar ele funcționează atunci când le practici de mută vreme, în stare de liniște, devenind o practică zilnică. Sunt niște exerciții de relaxare și anume de gestionare a emoției de anxietate. Primul exercițiu ar fi controlul conștient al respirației, care constă în inspirația pe nas și expirația lentă pe gură, burta lipindu-se de spate cu repetări de 10-15 ori.

Un alt exercițiu bun ar fi relaxarea musculară. Aici gestionăm respirația și încordarea mușchilor. Aceasta înseamnă că respirăm pe nas, menținem respirația ceva timp și încordăm la maximum mușchii corpului, după care expirăm și ne relaxăm. repetăm exercițiul de câteva ori, făcând o pauză de 10-15 secunde. În timpul pauzei scanăm corpul și senzațiile corporale: greutatea, temperatura și forma, după care continuăm 15-20 de minute.

Al treilea exercițiu pe care l-ași sugera și îl practic personal este axarea pe respirația proprie în urma căreia la fiecare expirație se pronunță cuvântul: relaxat. Durata acestei tehnici de relaxare este de 10-15 minute.

Doamnă Cezara Dilevschi, vă mulțumim mult pentru răspunsurile date la întrebările noastre.

Amintim că sesiunea de bacalaureat 2018 se desfășoară în perioada 5-22 iunie. La sesiune au fost admiși 18150 de candidați, dintre care 3020 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare. Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 5-26 iunie. Rezultatele vor fi afişate în centrele de bacalaureat în data de 27 iunie.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0