Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se înăsprește legea. Ce le va fi interzis șoferilor din Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaTraseu
Traseu - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații de la Chișinău și-au pus în plan să nu le mai permită șoferilor care circulă pe drumurile din țară să facă acest lucru.

CHIȘINĂU, 13 iunie – Sputnik. Folosirea în trafic de către conducătorii auto a telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare ar putea fi interzisă și sancționată. Inițiativa aparține unui grup de deputați și a fost examinată, miercuri, de membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități. 

Bani - Sputnik Moldova
Societate
Înainte de a se urca la volan, șoferii vor trebuie să-și umple buzunarele cu bani

Șoferii nu vor avea dreptul să utilizeze telefoanele mobile în timp ce conduc. Aceștia nu vor putea folosi, de asemenea, dispozitive similare pentru convorbiri telefonice, nu vor putea naviga pe platforme web, utiliza camera foto sau video, citi sau scrie texte. Excepţie vor face apelurile telefonice prin dispozitive tip “mâini libere” fără fir și folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare în scopul utilizării sistemelor de navigaţie GPS şi cu excepţia apelurilor telefonice efectuate la serviciile de urgenţe, într-o situaţie de urgenţă reală.

Se estimează că șoferii care trimit sau primesc mesaje sunt distrași de la trafic în medie între 4 şi 6 secunde. Pentru a spori gradul de securitate în trafic, prevederile vor fi aplicate inclusiv conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală, bicicliștilor şi pietonilor cu cărucioare manuale.

Proiectul mai prevede ca șoferii care nu vor ceda trecerea pietonilor şi bicicliştilor vor plăti amenzi mai mari. La prima abatere șoferii vor achita între 600 și 1200 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare. În prezent, pentru această încălcare este prevăzută o amendă de până la 300 de lei, cu aplicarea a 2 puncte de penalizare. Pentru abaterea repetată în decursul unui an calendaristic, amenda ar putea ajunge până la 3000 de lei, cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în plenul Parlamentului.

Fluxul de știri
0