Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cremele de protecție solară: Între beneficii și pericole - Iată ce trebuie să știi

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaVacanță, litoral, insulă, plajă
Vacanță, litoral, insulă, plajă - Sputnik Moldova
Abonare
Este necesar să aplici o cremă de protecție solară sau nu dacă mergi la plajă sau te expui razelor solare? Iată care sunt recomandările doctorul cosmetolog Cristina Cotruța.

CHIȘINĂU, 13 iun — Sputnik. În sezonul estival toate femeile își doresc un bronz perfect, uniform, care să le pună în evidență sexualitatea. Puține însă știu cum este corect să se expună la soare și ce fel de creme trebuie să folosească pentru ca pielea să nu aibă de suferit.

Avion ”TAROM” - Sputnik Moldova
Societate
La mare, la soare: Moldovenii vor putea zbura direct de la Chișinău la Constanța

Multe dintre femei merg în magazine și cumpără la nimereală cremele pentru protecție solară. Toate cunosc că în sezonul cald este indispensabil să utilizeze produse SPF pentru protecția pielii, dar foarte puține știu ce înseamnă aceste 3 litere.

Medicul cosmetolog Cristina Cotruță a venit cu câteva precizări referitor la acest subiect.

"Este un parametru numit Factor de Protecție Solara ce exprimă timpul relativ în care un produs de protecție solară blochează acțiunea radiației ultraviolete asupra pielii", a precizat medicul.

Potrivit specialistului, razele soarelui conțin radiații ultraviolete UVA, UVB, UVC. Cele UVA pătrund până în stratul dermal al pielii și distrug colagenul si elastina, fapt ce duce la ridarea, uscarea și îmbătrânirea acesteia. Razele UVB cauzează arsuri și înroșire pielii după o expunere la soare mai îndelungată, iar razele UVC sunt inofensive pentru ca ele sunt absorbite de mediu.

Punct de control la frontieră - Sputnik Moldova
Societate
Plecați în vacanță? Nu mai aveţi nevoie de aceste acte atunci când porniţi la drum

"Numărul de alături, de exemplu SPF 30, înseamnă că o persoana care va folosi această cremă va fi protejată de 30 de ori mai mult timp după expunerea la soare, comparativ cu situația în care persoana s-a expus la soare fără cremă de protecție. Produsul cu SPF 15 protejează pielea de 94 la sută din radiațiile ultraviolete. Produsul cu SPF 25 — 96%, SPF 30 — 97%, iar SPF 50 — 98%. Diferența dintre SPF 15 si SPF 50 este de 4%, foarte mica, ceea ce arată că protecția față de radiația solară este aproape la fel", mai precizează Cristina Cotruță.

Înainte de a folosi crema pe plajă, persoanele trebuie să o testeze. Aceasta trebuie să fie inofensivă pentru piele și să aibă un rol hidratant, să protejeze pielea și să nu provoace alergii.

"Este important ca oamenii să caute cuvintele "spectru larg" pe eticheta cremei, ceea ce înseamnă că produsul conține ingrediente care vă pot proteja atât de UVA, cât și de razele UVB", a mai precizat medicul.

Specialiștii ne mai recomandă, pe lângă cremele de protecție, să purtăm pălării, ochelari de soare și să evităm expunerea la soare între orele 10 și 16.

Fluxul de știri
0