Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ipoteză șocantă: Un savant contestă teoria Big Bang

CC0 / Pixabay / Cosmos, imagine simbol
Cosmos, imagine simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Teoria „Big Bang" despre originile Universului este larg acceptată. Totuşi, un fizician brazilian o contestă şi susţine valabilitatea unei noi teorii despre apariția Universului

CHIȘINĂU, 13 iun — Sputnik. Omul de știință din Brazilia Juliano Cesar Silva Neves contestă teoria „Big Bang" despre originile Universului.

Într-un articol publicat în numărul din septembrie al revistei General Relativity and Gravitation, Neves propune teoria conform căreia Universul se extinde și se contractă într-un mod ciclic.

„Una dintre consecințele lucrării mele ar putea fi apariţia unei viziuni «ciclice» asupra Universului", a declarat, pentru Sputnik Brazilia, Juliano Cesar Silva Neves, fizician la Universitatea Campinas (IMECC-UNICAMP) din Brazilia.

„Modelul cosmologic propus de mine recunoaște, desigur, extinderea Universului, precum și alte fenomene cunoscute, cum este radiația cosmică. Pentru mine problema principală este Big Bang-ul și starea de singularitate inițială. Adică primul stadiu [teoretizat] al existenței Universului, o stare în care cantitățile fizice și geometrice care figurează în teoria relativității a lui Einstein nu au o valoare precisă", a explicat Neves.

El a adăugat că, în limbajul matematicienilor, aceste cantități tind către infinit. Aceasta poate fi percepută ca o problemă în legătură cu teoria relativității şi majoritatea comunității științifice consideră că, în viitor, această problemă poate fi lămurită cu ajutorul unei teorii referitoare la gravitația cuantică, ce încă nu a fost formulată.

Nu există o teorie general acceptată cu privire la gravitația cuantică, ce ar reconcilia teoria relativității generale şi cea privid mecanica cuantică. Se speră că o astfel de teorie ar putea oferi o descriere satisfăcătoare a microstructurii timpului spațial la așa numita scară Planck, limita minimă până la care poate fi împărţit şi observat Universul, dincolo de care legile fizicii nu mai funcţionează.

Totuşi, fizicianul susţine că problema singularității inițiale poate fi rezolvată fără a recurge la teoriile cuantice. În modelul propus de el, nu există moment în faza inițială în care aceste cantități au valori infinite și, în plus, acestă fază nu este neapărat prima.

„Cu alte cuvinte, resping ideea exploziei și propun în schimb o revenire sau un ricoşeu. Înainte de actuala expansiune a universului a mai existat o altă fază, anterioară. Dacă în prezent are loc o expansiune a Universului, înseamnă că înainte de aceasta, [Universul] s-a contractat. Astfel, este posibil să formulăm un model ciclic, în cadrul căruia Universul trece prin etape succesive de compresiune și expansiune", susţine fizicianul.

Fluxul de știri
0