Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se afla cândva pe locul unde a fost construit cinematograful „Gaudeamus”

© Sputnik / Яков Берлинер / Accesați arhiva multimediaГаудеамус
Гаудеамус - Sputnik Moldova
Abonare
Terenul pe care urmează să fie înălțată o nouă clădire cu mai multe etaje este de-a dreptul sinistru.

CHIȘINĂU, 13 iunie — Sputnik, Nicolai Costârchin. Locuitorii Chișinăului au obținut ce și-au dorit: Primăria a sistat demolarea cinematografului „Gaudeamus", numit pe vremuri „40 de ani ai ULCCTM".

Terenul pe care se află cinematograful este deja demult în posesia unei persoane private, aici urmând să fie construit un complex locativ cu multe etaje.

Să ne amintim însă ce-a fost cândva pe acest loc și să ne întrbăm dacă este bine în general să se construiască ceva aici. Istoricul Iuri Șveț spune că, până în anul 1950, când a apărut ideea de a realiza proiectul arhitectului Valentin Voițehovski privind construcția cinematografului, aici era cimitirul luteran care ocupa spațiul cuprins între actualele străzi Vasile Alecsandri, Pantelimon Halippa și scuarul Complexului Memorial „Eternitate".

„După cel de al Doilea Război Mondial, în anii 1950 — 1960, aici au fost vandalizate mai multe morminte, printre care și cavoul familiei Bernardazzi unde era înmormântat însuși Alexandru Bernardazzi, personalitate care a contribuit atât de mult la îmbogățirea arhitecturală a orașului nostru. Tot pe acest loc, în perioada ultimului război mondial, erau înhumați soldații germani" a precizat Șveț.

Potrivit acestuia, în acest cimitir a fost înmormântat și Carol Schmidt, cel mai cunoscut primar al Chișinăului.

Din cauza indiferenței unor persoane cu funcții de răspundere din secolul trecut, urmele acestor morminte au dispărut demult și pentru totdeauna. Nu s-au păstrat nici schemele topografice cu indicarea exactă a locului unde au fost înmormântate personalitățile care au avut o importanță istorică pentru oraș. Chestiunea efectuării unor săpături în acest loc, cel puțin de probă, nici nu se pune măcar. Cineva ar vrea să repete acum experiența nereușită a predecesorilor și să construiască în locul cinematografului un imobil în care să locuiască un număr foarte mare de oameni. Se vor găsi oare doritori să-și trăiască viața pe osemintele cuiva?

Fluxul de știri
0