Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avertizare: Trebuie să știi asta dacă vrei să pleci cu copii în vacanță

© Sputnik / Miroslav RotariПроверка документов
Проверка документов - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Oamenii legii îi avertizează pe moldovenii care doresc să plece peste hotare, în special pe cei care călătoresc împreună cu copiii, să țină cont de câteva lucruri înainte de a porni la drum, pentru a evita situațiile neplăcute la punctele de trecere a frontierei.

CHIȘINĂU, 11 iun — Sputnik. Poliția de Frontieră vine cu mai multe recomandări pentru cetățenii moldoveni care vor să-și petreacă vacanța în străinătate. Pentru a evita situațiile neplăcute în punctele de trecere a frontierei, instituția recomandă:

— Verificarea din timp a statutului şi valabilității documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat. Acest lucru îl puteți face on-line aici.

— În cazul planificării unei călătorii cu copiii minori să se asigure că este perfectat pașaportul pentru aceștia.

Punct de control la frontieră - Sputnik Moldova
Societate
Plecați în vacanță? Nu mai aveţi nevoie de aceste acte atunci când porniţi la drum

Oamenii legii precizează că, începând cu anul 2011, fotografia și datele copilului nu se mai plasează în pașaportul părinților, fapt ce impune perfectatarea documentului de călătorie chiar din primele zile ale nașterii. Potrivit legii, până la vârsta de 18 ani, copiii pot călători însoţiţi de un reprezentant legal, fără acordul celuilalt reprezentant legal. În cazul călătoriilor peste hotare pentru copiii cu „însoțitori" împuterniciți, părinții sunt rugați ca în momentul autentificării la Biroul Notarial a declaraţiei de împuternicire a însoţitorului, să se asigure că anume această persoană ulterior se va prezenta cu declaraţia şi cu actele personale ce vor adeveri intenţia sa de a călători împreună cu minorul în punctul de recere a frontierei de stat.

— În cazul în care beneficiaţi de pluralitatea de cetăţenii, la traversarea hotarului să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi e recomandat să aveți cu dvs un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi vă va scuti de verificările suplimentare cu privire la respectarea termenului de şedere și chiar reducerea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat.

Poliția de Frontieră - Sputnik Moldova
Societate
Nu toți șoferii vor putea merge fericiți în vacanță peste hotare – Iată motivul

— În cazul călătoriei cu mijlocul de transport personal, conducătorul auto pe lângă actele de călătorie trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Din iulie 2017, Poliția de Frontieră nu verifică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport. Certificatul de înmatriculare provizoriu permite folosirea mijlocului de transport doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, Poliția de Frontieră îi îndeamnă pe călători să utilizeze aplicația ”Trafic on-line” pentru a evita formarea cozilor la punctele de trecere a frontierei și să manifeste înțelegere, răbdare și disciplină.

Potrivit datelor statistice oficiale, în perioada estivală, numărul cetăţenilor moldoveni care preferă să-şi petreacă vacanţa în străinătate creşte considerabil. În cele trei luni de vară ale anului trecut aproximativ 4 milioane de cetățeni moldoveni au traversat frontiera de stat, iar numărul este în continuă creștere de la an la an.

Fluxul de știri
0