CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. Persoanele stabilite cu domiciliul în străinătate ar putea avea dreptul la pensie în Republica Moldova. Un proiect de lege în acest sens se discută în Parlamentul de la Chișinău.
Inițiativa legislativă aparține deputatei Valentina Buliga și care a fost avizată pozitiv în mai multe comisii parlamentare. Autorul propune câteva modificări la Legea cu privire la sistemul public de pensii și anume la articolele care se referă la: Solicitarea pensiei și la Plata pensiei către persoana care şi-a stabilit domiciliul în străinătate.
Deputatul vine cu inițiativa ca în lege să fie introduse două alineate noi, și anume: Persoana care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale va putea depune cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din Republica Moldova, care se înregistrează în mod obligatoriu.
Și altul: Persoana stabilită cu domiciliul în străinătate are dreptul la pensie conform Legii cu privire la sistemul public de pensii din Republica Moldova.
Astfel, statul va exporta pensia cetățeanului Republicii Moldova în țara în care acesta s-a stabilit cu traiul. Este vorba despre orice stat, chiar dacă țara noastră nu va avea cu acesta un acord de colaborare socială.
Potrivit autorului, în asemenea cazuri fiecare stat va fi cu partea lui de pensii. Schimbarea propusă de deputatul Buliga se referă în mod special la cetățenii Republicii Moldova care au îndeplinit toate condițiile de a primi pensie pe teritoriul țării noastre.
Pensia va fi transferată în lei, dar imediat la locul de trai va fi convertită în valuta țării în care beneficiarul s-a stabilit cu domiciliul.
Conform actualei redacții a Legii cu privire la sistemul public de pensii — asiguratului care îşi stabileşte domiciliul în străinătate nu i se acordă drept la pensie. Asigurat este cetățeanul care a contribuit la fondul asigurărilor sociale din Moldova, dar din diverse motive a decis să plece cu traiul peste hotare, unde și survine momentul pensionării.
Proiectul urmează a fi examinat și dezbătut în plenul Parlamentului. Dacă va fi votată, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.