Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum creștem un copil de succes? Sfaturi de la scriitorul Alexandru Plăcintă

© Sputnik / Rodion ProcaAlexandru Plăcintă
Alexandru Plăcintă - Sputnik Moldova
Abonare
Scriitorul și pictorul Alexandru Plăcintă susține că lectura îi ajută pe copii să devină personalități puternice și să aibă succes în viață.
Cum creștem un copil de succes? Sfaturi de la scriitorul Alexandru Plăcintă

Copiii vor crește personalități puternice și vor avea succes, dacă părinții le vor citi poezii și povești, încă din primul an de viață. Lectura îi ajută pe micuți să descopere lumea, să distingă răul de bine și să cultive deprinderi de viață. Despre efectul cititului asupra copiilor a vorbit scriitorul și pictorul Alexandru Plăcintă în cadrul emisiunii "Sputnik matinal".

"Fiecare poveste transmite copilului cunoștințe. Aceste învățăminte copilul le deduce singur, în timp ce citește. El înțelege cum e bine de procedat, ce îi poate dăuna. Aceste cunoștințe îl ajută în viață să ia decizii corecte", a menționat Alexandru Plăcintă.

Părinții trebuie însă să aleagă cărțile pentru copii cu prudență. În primul rând, este important să atragă atenția la mesajele și eroii din poveste. Textele neinteligibile și eroii agresivi au un impact emoțional negativ asupra cititorului mic. Totodată, cartea trebuie să corespundă vârstei copilului, în caz contrar acesta nu va înțelege învățămintele autorului.

"Copiii încearcă să se comporte la fel ca personajele. De aceea, eu le ofer posibilitatea personajelor negative să devină bune, în poveștile și poeziile mele. În acest mod, copilul înțelege că trebuie să ierte, să ofere o șansă celui care a greșit. De exemplu, în povestea Privighetoarea Dafi, bufnița a înșfăcat un șoricel și a vrut să-l mănânce. Dar ca să nu-l afectez emoțional pe copil, am adăugat că bufnița a scăpat din gheare șoricelul, în timp ce vorbea cu privighetoarea", a explicat Alexandru Plăcintă.

Pentru mai multe detalii, ascultați interviul audio cu Alexandru Plăcintă.

Autor: Maria Dimineţ

Fluxul de știri
0