Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

România cucerită pe timp de pace: Ce s-a întâmplat cu țara vecină după integrarea în UE

Abonare
Într-un interviu acordat studioului radio Sputnik Moldova, omul de afaceri român Serghei Niculescu-Mizil a făcut o analiză a stării de lucruri în economia românească din ultimii ani, inclusiv după integrarea României în Uniunea Europeană.
România cucerită pe timp de pace: Ce s-a întâmplat cu țara vecină după integrarea în UE

Omul de afaceri român Serghei Niculescu-Mizil susține că în România s-a cam pierdut spiritul patriotic, iar acest lucru se reflectă și în starea economică a țării. Românii prețuiesc mai mult produsele de import decât pe cele autohtone.

"Din punctul meu de vedere, Nicolae Ceaușescu a fost un patriot. A făcut chestii logice, erau fabrici în toată țara, așa ca toată lumea să aibă de lucru. Uitați-vă ce se întâmplă acum. Pe timpul lui Ceaușescu aveam o economie puternică, bineînțeles — de stat, dar produceam tot, de la diamante sintetice la motoare pentru mașini sau tehnică de luptă. Acum Romania s-a transformat într-o economie în care nu mai avem nici măcar merele noastre. Vindem merele turcilor în țara noastră. Ce mai produce acum România? Ce produs românesc mai este în supermarket?", spune Serghei Mizil.

Omul de afaceri român menționează că în Uniunea Europeană se mândresc cu produsele autohtone, le cumpără chiar dacă sunt mai scumpe.

"Uitați-vă ce se întâmplă afară, în magazinele din Marea Britanie sunt produse de ale lor, ei sunt mândri că pot cumpăra produsele lor autohtone, chiar dacă sunt mai scumpe decât cele de import. Ce am ajuns noi? Exact cum eram anterior vasali la turci, acum suntem la UE. Am ajuns niște preșuri pentru Occident. Noi dacă vedem un produs din Franța sau Turcia îl cumpărăm, crezând că e mai bun", menționează Serghei Niculescu-Mizil.

Serghei Niculescu-Mizil spune că s-a demonstrat faptul că în România ajung produse din UE care nu sunt de cea mai bună calitate.

"Președintele Franței, Emanuel Macron, a declarat deschis că Germania și Franța sunt țări importante, iar restul să fie la mâna a doua. Cum poate să spună acest lucru? După ce ne-au distrus economia?

Într-o țară normală, în mijlocul Europei, ar trebui să existe clasa de mijloc care să fie cea mai puternică. În Romania noi nu mai avem așa ceva. Avem oameni foarte săraci și, la celălalt capăt, oameni extrem de bogați.

Întrebat cum vede scoaterea României din această situație, Serghei Niculescu-Mizil aduce exemplul președintelui rus, Vladimir Putin.

"Vladimir Putin este un om extraordinar de inteligent, a încercat să reducă economia subterană. Noi ce am făcut? Acum noi nu mai avem nimic, chiar și pământurile ni le-au luat austriecii, italienii care fac la noi agricultură."

Serghei Niculescu-Mizil consideră că românii nu mai sunt atât de patrioți ca pe timpuri "nu mai e nimic patriotic la noi. Noi sărbătorim Valentine`day, Ziua Americii, dar de Ziua României uităm să ne mai îmbrăcăm în portul nostru popular".

Interlocutorul vorbește și despre faptul că românii nu au învățat să dezvolte turismul la maximum.

"Avem munte, deltă, mare și nu facem nimic cu ele. Nu mai spun de lacuri cu apă sărată, cu nămol și le lăsăm în mizerie, nu le exploatăm. Grecii au trei insule și reușesc să trăiască doar din turism."

"Dacă ai președinte neamț, nu ai cum să fii mândru de poporul tău român. Interesant dacă aș merge eu în Germania, ce șanse aș avea să ajung președinte?" se întreabă Serghei Niculescu-Mizil.

Mai multe detalii puteți afla ascultând interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0