Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Uniunea Europeană nu are nevoie de fructele și pomușoarele din Republica Moldova

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaСбор урожая черешни и вишни
Сбор урожая черешни и вишни - Sputnik Moldova
Abonare
Partea leului a exporturilor de fructe și pomușoare revine Uniunii Economice Eurasiatice, dar nu Uniunii Europene. Acest fapt l-a remarcat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

CHIŞINĂU, 7 iun — Sputnik. Președintele Igor Dodon afirmă pe pagina sa de Facebook că recolta de anul acesta de fructe și pomușoare (primele cinci luni) a fost exportată prioritar pe piața Uniunii Economice Eurasiatice, dar nu pe cea a Uniunii Europene.

"Conform datelor oferite de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, exportatorii din nou au ales ca piață strategică cea a Uniunii Economice Eurasiatice (cca 99%), iar Federația Rusă și Belarus sunt lideri în procurarea fructelor și pomușoarelor, cu 64,4 și respectiv 35 la sută din volumul exportat. Spre comparație — pe piața UE au fost exportate doar 0,6 la sută din volumul produselor menționate", a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.

El vine și cu alte informații privind exportul de fructe și pomușoare.

"Astfel, o creștere de 7 ori, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, este înregistrată la exportul cireșelor pe piața Rusiei — de la 344 la 2373 de tone, și de 6 ori la exportul căpșunelor — de la 222 la 1354 de tone. Exportul de cireșe pe piața Belarus a fost de 980 de tone sau de 3,4 ori mai mare (284 de tone)", affirmă Igor Dodon.

Pe de altă parte, șeful statului dă câteva informații privind exportul vișinilor și cireșelor în Uniunea Europeană.

"Totodată, pentru prima dată, exportatorii din țara noastră au furnizat pe piața Federației Ruse și Belarus vișine în cantitate de 195 și respectiv 1150 de tone. Pentru comparație, pe piața UE au fost exportate doar 5 tone de vișine în România și 36 de tone de cireșe în Letonia sau mai puțin de 1% din totalul exportat", afirmă Dodon.

"Rezultatele obținute se datorează eforturilor depuse de președintele Republicii Moldova pentru redresarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă. Obținerea de către Republica Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice va da un impuls suplimentar acestor tendințe de creștere a exporturilor", afirmă Dodon, menționând și faptul că "aceasta e o dovadă în plus că rezultatele eforturilor și politicii noastre nu întârzie să apară".

În finalul mesajului de pe Facebook, Dodon pledează pentru dezvoltarea relațiilor atât cu Estul, cât și cu Vestul.

"Republica Moldova poate deveni o punte între Est și Vest. Avem nevoie de relații bune cu toate țările, ne interesează atât obținerea piețelor noi, cât și revenirea pe piețele tradiționale", conchide șeful statului.

Fluxul de știri
0