Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

”Reglări de conturi” la Ministerul Economiei - Ce s-a întâmplat în sediul instituției

© Sputnik / Miroslav RotariКирилл Габурич
Кирилл Габурич - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pe platforma Ministerului Economiei și Infrastructurii au avut loc discuții de clarificare între reprezentanții ANRE și grupul desemnat de cetățenii nemulțumiți de majorarea prețurilor la carburanți.

CHIȘINĂU, 7 iunie – Sputnik. În urma discuțiilor avute cu protestatarii nemulțumiți de scumpirea prețurilor la benzină și motorină, astăzi, pe platforma Ministerului Economiei și Infrastructurii, au fost organizate discuții cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) și un grup reprezentativ desemnat de protestatari.

Протест против повышения цен на топливо - Sputnik Moldova
Societate
Noi proteste în centrul Capitalei: Ultimatum pentru autorități

Ministrul Chiril Gaburici a propus organizarea unui grup de lucru care va examina toate propunerile venite din partea cetățenilor și ale autorităților privind calitatea și prețurile la carburanți. Din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ANRE, APCSP, experți, precum și persoane delegate de cetățenii nemulțumiți de scumpirea și calitatea carburanților.

„Propun să se inițieze un grup de lucru, care să analizeze toate inițiativele ce țin de stabilirea prețului la carburanți și calitatea acestora. Ministerul Economiei și Infrastructurii va analiza legislația din domeniu și, dacă va fi necesar, va veni cu propuneri către Legislativ de modificare a acesteia”, a declarat Gaburici.

Reprezentanții ANRE au explicat detaliat despre metodologia de formare a prețurilor la carburanți. Potrivit lor, acestea se stabilesc în baza cotației barilului de petrol la bursele internaționale, ratelor de schimb valutar, TVA, accizelor și marjei comerciale specifice. 

S-a convenit ca reprezentanții desemnați de protestatari să efectueze propriile calcule în baza datelor oferite de ANRE și să vină cu propuneri concrete de modificare a Metodologiei de formare a prețurilor la carburanți. De asemenea, aceștia au fost îndemnați să delege persoane care să-i reprezinte și să se implice în activitățile grupului de lucru, inclusiv la elaborarea altor propuneri de modificări a legislației din domeniu.

Referindu-se la calitatea carburanților, ministrul a informat reprezentanții protestatarilor că se lucrează la modificarea cadrului normativ în acest sens. Potrivit lui Gaburici, Guvernul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, care prevăd stabilirea unui sistem de monitorizare a calității combustibililor în Republica Moldova în conformitate cu Directiva Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea benzinei și motorinei. De asemenea, până la sfârșitul lunii august, urmează să fie aprobate modificări la mai multe regulamente ce țin de transportarea, depozitarea și comercializarea produselor petroliere.

„Ne propunem ca, până la sfârșitul lunii august, să avem cadrul legal pregătit, astfel încât să putem efectua controlul calității carburanților atât la vamă, cât și la punctele de distribuție a acestora. Este important că deja vom putea compara produsele. Vă asigurăm că nu va fi diferență de calitate la carburanți, pentru că se vor face verificări și la vamă, și la punctele de distribuire a acestora”, a precizat Gaburici.

Ministrul a îndemnat cetățenii să sesizeze instituțiile responsabile atunci când depistează nereguli.

Fluxul de știri
0