Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Investițiile private, principalul motor de creștere a investițiilor totale în Moldova

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Activitatea investițională a crescut cu 2,9 la sută în ianuarie-martie, atingând valoarea de 2,4 miliarde de lei.

CHIȘINĂU, 6 iunie – Sputnik. Activitatea investițională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie, a crescut cu 2,9 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, însumând circa 2,4 miliarde de lei. Principalii factori care au determinat creșterea activității investiționale au fost majorarea investițiilor private, susținute de creșterea creditării economiei naționale, precum şi sporirea investițiilor finanțate din bugetele publice locale.

Доллары США - Sputnik Moldova
În cifre statistice: Anul acesta investițiile străine au curs gârlă în Moldova

Potrivit datelor Direcției politici economice și mediul de afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii, investițiile private s-au dovedit a fi, în primul trimestru al anului, principalul motor de creștere al investițiilor totale. Acestea au însumat 1,9 miliarde de lei, ceea ce constituie circa 77 la sută din totalul investițiilor. Agenții economici și-au orientat investițiile în mașini și utilaje, clădiri nerezidențiale, construcții inginerești, mijloace de transport. Unul dintre factorii care a favorizat evoluția respectivă este îmbunătățirea situației creditare din economie.

Investițiile publice, de asemenea, au crescut în medie cu 18 procente. Acestea au atins valoarea de 174 de milioane de lei. Au sporit, în special, investițiile publice în mijloace de transport, tehnică de calcul și clădiri rezidențiale de locuit.

Analiza datelor după tipurile de active arată că investițiile în mijloacele de transport au contribuit semnificativ la creșterea înregistrată în primele trei luni ale anului. Acestea au crescut cu 23 la sută, însumând 314 milioane de lei. De asemenea, au crescut investițiile în clădiri nerezidențiale şi în utilaje, mașini şi instalații. Investițiile au însumat în total circa 1,3 miliarde de lei, iar creșterea acestora s-a datorat sectorului privat, care și-a extins investițiile în aceste tipuri de active.

Fluxul de știri
0