Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată câte persoane muncesc fără contracte de muncă în Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьТрудовая книжка Carnet de muncă
Трудовая книжка Carnet de muncă - Sputnik Moldova
Abonare
În sectorul agricol s-au înregistrat cei mai mulți muncitori care nu au contracte individuale de muncă.

CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik. Populația economic activă a țării noastre (oamenii care au un post de muncă și șomerii) a crescut în primul trimestru din acest an cu 2,4 la sută față de aceiași perioadă din 2017. Populația care are un loc de muncă a constituit 1124,6 mii de persoane, fiind aproximativ la același nivel cu cel din trimestrul I din 2017.

Protest profesori - Sputnik Moldova
Societate
Statistici îngrijorătoare: Școlile rămân fără profesori

Potrivit Biroului Național de Statistică, ponderea persoanelor din mediul rural care muncesc a fost mai mare decât cea a persoanelor din mediul urban. Astfel, raportul este de 52,7% în sate și 47,3% în orașe. În primul trimestru din 2018, în sectorul agricol au activat 331,4 mii de persoane ceea ce constituie 29,5% din totalul persoanelor care muncesc, în creștere cu 2 puncte procentuale față de perioada similară din 2017.

În industrie muncesc 12,9%, iar în domeniul construcțiilor — 3,2%. În sectorul servicii activează 612,0 mii de persoane sau 54,4% din totalul persoanelor ocupate. Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 4,4%, fiind în ușoară scădere față anului precedent. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă este mai frecventă printre salariații de gen masculin (5,1%) decât salariații de gen feminin (3,9%).  Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt atestate în agricultură (34,9%) și comerț (29,8%).

Fluxul de știri
0