CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a întocmit graficul de prezentare de către angajatori a carnetelor de muncă ale angajaților. Acest lucru se face pentru a completa baza de date cu informația privind stagiul de muncă.
CNAS a început procedura de scanare a informației din carnetele de muncă. Acest proces trebuie să se încheie până la 15 decembrie și se face în scopul completării conturilor personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999.
Începând cu 1 iunie, specialiștii Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale vor scana informația din carnetele de muncă prezentate de către: angajatori, persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător şi în prezent nu au statut de angajat, dar dețin carnete de muncă, sau de către persoanele fizice care nu sunt beneficiare de pensii.
Modul și graficul de scanare a fost aprobat printr-un act normativ intern al Casei Naționale de Asigurări Sociale. Astfel, în rubrica,,Pentru plătitorii de contribuţii’’, compartimentul “Regulamente” poate fi identificat “Regulamentul privind scanarea informaţiei din carnetele de muncă pentru perioada realizată până la 1 ianuarie 1999”. Tot aici poate fi găsit și „Graficul de prezentare de către angajatori a carnetelor de muncă”.
Plătitorii de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat urmează să prezinte, în perioada 1-8 iunie, carnetele de muncă ale angajaţilor care activează în cadrul entităţilor economice şi au început activitatea până la 1 ianuarie 1999, şi nu sunt beneficiari de pensii în sistemul public de asigurări sociale.
Conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, le vor elibera salariaților carnetele de muncă până la data de 28 decembrie 2018. Până la înmânarea carnetului de muncă, angajatorul va face ultima înscriere în acesta privind funcția deținută. Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea și pot fi utilizate la necesitate.
La data de 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova se anulează toate carnetele de muncă. Deputații de la Chișinău au votat, în iulie 2017, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prin care au fost introduse modificări şi la Codul Muncii. Astfel, prin legea respectivă au fost excluse toate normele referitoare la carnetul de muncă.
În condiţiile operării modificărilor la Legea privind sistemul public de pensii, persoanele care solicită dreptul la pensie urmează să confirme documentar stagiul de cotizare pe tot parcursul activităţii. Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare este reflectat în conturile personale ale asiguraţilor, prin prezentarea lunară de către angajator a declaraţiei persoanei asigurate. Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original şi copie.