Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șoc în întreaga lume: S-a redeschis un focar de pericol la nivel mondial

© Photo : Pixabay / ThePixelmanWar
War - Sputnik Moldova
Abonare
Din cauza exceselor politice și militare, un focar de pericol maxim s-a redeschis - e mult mai grav decât oricare dintre cele care afectează acum pacea lumii.

BUCUREȘTI, 5 iun — Sputnik, Evan Răutu. O veste șoc a venit în această noapte: ayatollahul Ali Khamenei, conducătorul suprem al Iranului, a renunțat la negocierile pentru prelungirea acordului nuclear cu Occidentul.

În același comunicat, Khamenei a cerut agenţiilor de profil iraniene "reluarea imediată a programului de îmbogăţire a uraniului".

Sergihei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov, despre motivul retragerii SUA din acordul nuclear cu Iranul

Reamintim că Iranul acceptase să renunțe la această componentă esențială a programului său nuclear cu condiția suspendării unor sancţiuni internaţionale — acordul fiind semnat cu SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Or, în urmă cu câteva săptămâni, la începutul lui mai, preşedintele Donald Trump a denunțat acest acord, pretextând că "este dezavantajos" și nu limitează înarmarea cu rachete şi influenţa "destabilizatoare" a Iranului în Orientul Mijlociu.

De fapt, un rol esențial l-au avut presiunile exercitate de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a și prezentat pretinse "dovezi" obținute de serviciile speciale israeliene — dovezi despre care însă nimeni nu a putut afla detalii.

Donald Trump a impus sancțiuni extrem de dure asupra Teheranului, fapt care a lovit puternic în economiile țărilor UE.

În acest context, țările UE au încercat prelungirea acordului, dar, din cauza sancțiunilor, Iranul a refuzat.

Valentin Beniuc, Gholamali Mohammadifard și Cezar Salagor - Sputnik Moldova
Politică
Opinie: SUA au deschis cutia Pandorei în Orientul Mijlociu

În urma ordinului dat de ayatollahul Ali Khamenei, procesul de îmbogățire a uraniului va fi reluat chiar de azi. Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energia Atomică din Iran, Behrouz Kamalvandi, a declarat că "va fi înmânată AIEA o scrisoare prin care Iranul va anunţa creşterea capacităţii de producere a hexafluorurii de uraniu (UF6", transmite Agerpres.

Practic, în urma acestei încetări a negocierilor va urma o perioadă de izolare a puternicului stat musulman, iar prin excesele militare ale Israelului împotriva așa ziselor "baze iraniene" din Siria și Palestina, dar și prin politica anti-Iran a premierului Netanyahu un focar de pericol maxim s-a redeschis. Un focar mult mai important, mai periculos decât oricare dintre cele care afectează actualmente pacea lumii.

Fluxul de știri
0