BUCUREȘTI, 5 iun — Sputnik, Evan Răutu. O veste șoc a venit în această noapte: ayatollahul Ali Khamenei, conducătorul suprem al Iranului, a renunțat la negocierile pentru prelungirea acordului nuclear cu Occidentul.
În același comunicat, Khamenei a cerut agenţiilor de profil iraniene "reluarea imediată a programului de îmbogăţire a uraniului".
Reamintim că Iranul acceptase să renunțe la această componentă esențială a programului său nuclear cu condiția suspendării unor sancţiuni internaţionale — acordul fiind semnat cu SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania.
Or, în urmă cu câteva săptămâni, la începutul lui mai, preşedintele Donald Trump a denunțat acest acord, pretextând că "este dezavantajos" și nu limitează înarmarea cu rachete şi influenţa "destabilizatoare" a Iranului în Orientul Mijlociu.
De fapt, un rol esențial l-au avut presiunile exercitate de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a și prezentat pretinse "dovezi" obținute de serviciile speciale israeliene — dovezi despre care însă nimeni nu a putut afla detalii.
Donald Trump a impus sancțiuni extrem de dure asupra Teheranului, fapt care a lovit puternic în economiile țărilor UE.
În acest context, țările UE au încercat prelungirea acordului, dar, din cauza sancțiunilor, Iranul a refuzat.
În urma ordinului dat de ayatollahul Ali Khamenei, procesul de îmbogățire a uraniului va fi reluat chiar de azi. Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energia Atomică din Iran, Behrouz Kamalvandi, a declarat că "va fi înmânată AIEA o scrisoare prin care Iranul va anunţa creşterea capacităţii de producere a hexafluorurii de uraniu (UF6", transmite Agerpres.
Practic, în urma acestei încetări a negocierilor va urma o perioadă de izolare a puternicului stat musulman, iar prin excesele militare ale Israelului împotriva așa ziselor "baze iraniene" din Siria și Palestina, dar și prin politica anti-Iran a premierului Netanyahu un focar de pericol maxim s-a redeschis. Un focar mult mai important, mai periculos decât oricare dintre cele care afectează actualmente pacea lumii.