Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Ce capcane îl așteaptă pe Andrei Năstase la Primărie

© SputnikКорнелиу Чуря
Корнелиу Чуря - Sputnik Moldova
Abonare
Deși sunt câteva zile până la validarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău pentru Andrei Năstase, mai mulți experți încearcă să contureze cum va arăta mandatul lui Năstase la Primărie.
Expert: Ce capcane îl așteaptă pe Andrei Năstase la Primărie

Expertul Corneliu Ciurea a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre dificultățile cu care ar putea să se confrunte proaspătul primar de Chișinău. Potrivit expertului, Andrei Năstase nu va avea dreptul să greșească, pentru că va fi monitorizat din toate părțile. "Primăria nu este a lui nici din punct de vedere istoric, nici din punct de vedere al oamenilor care lucrează acolo".

Corneliu Ciurea spune că Andrei Năstase va încerca să facă „curățire" în Primărie, la figurat vorbind. El va încerca să se debaraseze de oamenii ineficienți, însă va trebui să fie foarte atent. În primul rând, procesele în care ar putea să intre ar putea să-i fie defavorabile.

În al doilea rând, el va  trebui să aleagă cine sunt oamenii eficienți și cine sunt ineficienți, dar pentru asta ar avea nevoie de timp, pe care nu prea îl are. Expertul este de părere că puterea îl va monitoriza foarte atent.

"Puterea nu este încântată de victoria lui Năstase și nu știm în ce măsură îi va pune bețe în roate, dar un om fără experiență riscă să cadă în capcană chiar fără "a fi ajutat". Din această cauză, Andrei Năstase va trebui să fie fie atent. El va trebui să angajeze consilieri foarte buni, care cunosc treburile Primăriei pentru a depăși prima fază cea de acomodare, care ar putea fi mai lungă pentru că nu are experiență și va trebui asistat de oameni competenți", a mai punctat expertul.

Corneliu Ciurea s-a referit și la calitățile lui Năstase.

"Vom vedea dacă va fi în stare să încropească o echipă de profesioniști, inclusiv cu atragerea unor oameni din alte tabere sau, din contra, se va bizui pe oamenii loiali lui, dar asta înseamnă că mulți din ei ar putea să nu fie competenți. Andrei Năstase intră într-o cușcă cu lei și va trebui să facă față în condiții de concurență dură, chiar dacă puterea nu-l va obstrucționa deschis. Oricum, în mod normal, nici nu-i va așterne un covor roșu în fața Primăriei. Pe umerii lui Năstase atârnă o povară foarte mare. Până nu demult Năstase a fost politicianul tribun, politicianul revoluționar, el nu avea responsabilități, singura lui responsabilitate era să aducă oameni în Piață. Acum însă accentele se schimbă în mod dramatic. Năstase intră în Primărie, el devine un salariat și el va trebui să lucreze de la oră până la oră că să demonstreze că este un funcționar disciplinat, cu viziuni strategice pentru Chișinău", a declarat expertul Corneliu Ciurea.

Fluxul de știri
0