Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Scenariu apocaliptic pentru Marea Britanie

CC0 / Pixabay / Brexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Cel mai recent studiu realizat de Guvernul britanic prezintă un „scenariu apocaliptic" pentru Marea Britanie, care ar putea avea loc în primele două săptămâni după Brexit.

BUCUREŞTI, 5 iun — Sputnik, Doina Crainic. Marea Britanie ar putea fi lovită de o criză de alimente și medicamente în următoarele două săptămâni după ieşirea din UE dacă nu se va ajunge la un acord cu privire la Brexit, se afirmă într-un nou studiu al Guvernului.

Funcționari publici de rang înalt au prezentat trei scenarii diferite legate de posibilele evoluţii după Brexit — unul moderat, unul mai puţin dur și unul numit „Armaghedon", potrivit Independent.

„Supermarketurile din Cornwall și Scoția vor rămâne fără hrană în câteva zile, iar spitalele vor rămâne fără medicamente în două săptămâni", a mai spus aceasta.

Sursa a adăugat că va trebui să se apeleze la RAF (Royal Air Force) pentru a fi transportate medicamente de urgență în zonele îndepărtate ale Regatului Unit și a avertizat că în ţară se va epuiza rapid și benzina.

Theresa May între drapelul UE și cel al Marii Britanii - Sputnik Moldova
Coşmarul Brexit: O a doua perioadă de tranziţie, amânarea ieşirii și ce solicită May

De asemenea, un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Brexit condus de David Davis a declarat că astfel de discuții au avut loc, dar a negat posibilitatea ca „scenariul apocaliptic" să aibă loc.

Însă exista îngrijorări cu privire la posibilitatea unui Brexit fără acord, ceea ce va însemna că Regatul Unit va avea relaţii de comerţ potrivit condiţiilor Organizației Mondiale a Comerțului, criticii sugerând că țările bogate din UE nu vor dori să facă comerț cu Marea Britanie în acest mod.

Un înalt oficial a descris posibila criză care ar putea lovi Marea Britanie, în cazul în care nu va mai fi posibil să aibă legături comerciale cu Europa în condiţii incerte.

Totuşi, ministrul de Interne, Sajid Javid, a declarat că nu admite scenariul „apocaliptic".

„Trebuie să spun că nu admit deloc acest [scenariu]. Ca ministru de Interne, sunt puternic implicat în pregătirile pentru o ieşire fără acord, la fel cum sunt implicat în obţinerea unui acord. Sunt convins că vom obține un acord", a afirmat Sajid Javid la o emisiune la BBC.

Acesta a adăugat că, în opinia sa, niciunul dintre scenarii nu va avea loc şi că Guvernul a facut progrese în ceea ce priveşte planurile în legătură cu Brexit.

Fluxul de știri
0