Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Năstase rămâne fără împuterniciri - Legea privind statutul Chişinăului ar putea fi anulată

© Sputnik / Miroslav RotariМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, este noul primar al municipiului Chișinău. Pentru el au votat peste 52 la sută dintre chișinăuieni. Contracandidatul său, socialistul Ion Ceban, a acumulat aproape 48 la sută din voturi, mai puțin cu aproape opt mii decât Năstase.
Năstase rămâne fără împuterniciri. Legea privind statutul Chişinăului ar putea fi anulată

Analiștii politici susțin că Năstase va avea multe lucruri de făcut, întrucât așteptările chișinăuienilor sunt mari. Mai mult, unii experți nu exclud faptul că Legea privind statutul municipiului Chişinău, care oferă mai multe împuterniciri primarului, votată în iunie 2016, ar putea fi anulată.

Politologul Corneliu Ciurea a declarant în cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova, moderată de Tatiana Cebotari, că nu putem exclude acest fapt, însă asta ar comporta mai multe riscuri atât pentru actuala putere, cât și pentru Andrei Năstase.

"Nu putem exclude acest lucru, dar vom vedea în ce măsură majoritatea parlamentară va lua această decizie, întrucât ea ar putea comporta niște riscuri deoarece asta ar însemna că majoritatea parlamentară încearcă să-i pună bețe în roate sau să-l țină în șah pe Năstase și acesta ar putea să se victimizeze că Parlamentul îi limitează împuternicirile și actualul primar va folosi acest lucru în favoarea lui", spune Ciurea.

Menționăm că legea privind statutul municipiului Chişinău, care oferă mai multe împuterniciri primarului, a fost votată în iunie 2016.

Acest proiect a fost inițiat de Partidul Liberal, însă a fost criticat de socialiști și opoziție.

Menționăm că legea privind statutul municipiului Chişinău prevede că primarul va avea dreptul să numească prin dispoziţie viceprimarii, pretorii şi şefii întreprinderilor municipale, în cazul în care Consiliul Municipal Chişinău respinge de două ori, nemotivat, candidaturile propuse pentru aceste funcţii.

Fluxul de știri
0