Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce s-a întâmplat cu numărul fumătorilor din Moldova în ultimii doi ani

© Sputnik / Miroslav RotariIon Șalaru
Ion Șalaru - Sputnik Moldova
Abonare
Legea care interzice fumatul în instituțiile și spațiile publice a început să dea rezultate.
Ce s-a întâmplat cu numărul fumătorilor din Moldova în ultimii doi ani

 

La doi ani de la intrarea în vigoare a legii antifumat, în baza căreia a fost interzis fumatul în instituții, piețe, stații de așteptare, parcuri, terenuri de joacă, dar şi în scara blocurilor, această normă a început să dea rezultate. Numărul fumătorilor a scăzut cu 10 puncte procentuale, fapt ce demonstrează că eforturile autorităților nu sunt în zadar, spun reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

„Analizând rezultatele unui studiu realizat anul trecut, îmbucurător este că, în 2015, din numărul total al populației, 27% erau fumători, iar 3% foști fumători. Tot atunci, 70% din populația țării făceau parte din categoria celor care nu au fumat niciodată. În 2017, lucrurile s-au schimbat: erau 25% de fumători, 13% foști fumători și 62% persoane care niciodată nu au fumat. Ponderea persoanelor care au lăsat fumatul a crescut cu 10 puncte procentuale", a declarat pentru Radio Sputnik Moldova Ion Șalaru, responsabil de implementarea Legii privind Controlul Tutunului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, anual, aproape 6.000 de moldoveni mor din cauza maladiilor provocate de fumat.

Fluxul de știri
0