Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vrei bani de la Guvern? Deschide un loc de muncă în sat

© SputnikGalina Petrachi și Iurie Hurmuzachi
Galina Petrachi și Iurie Hurmuzachi - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul oferă subvenții în avans tinerilor pregătiți să facă agricultură performantă și să deschidă mai multe locuri de muncă.

Din acest an, fermierii începători vor fi susținuți financiar de către stat. Ei vor primi subvenții în avans din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii. Guvernul speră că oferta îi va convinge pe moldovenii din străinătate să revină acasă.  Despre avantajele subvențiilor în avans în domeniul agroalimentar au vorbit, în cadrul emisiunii "ATITUDINI",  Galina Petrachi, șefa Direcției politici și programe de dezvoltare rurală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltăriii Regionale și Mediului și Iurie Hurmuzachi, președintele Federației Naționale a Agricultorilor "Agroinform".

Tinerii care vor convinge autoritățile că au capacități să facă agricultură performantă și că vor deschide cel puțin un loc de muncă în sat, au șanse mari să primească subvenții în avans din partea statului.

"Accentul punem pe dezvoltarea satelor. Un alt criteriu este crearea locurilor de muncă. Dacă forma de organizare juridică este gospodăria țărănească, atunci trebuie să fie creat, cel puțin, un loc de muncă. În alte cazuri, beneficiarul subvențiilor trebuie să aibă doi angajați, sau un angajat și trei zilieri", a precizat Galina Petrachi.

Tinerii pregătiți să facă agricultură cu ajutorul tehnologiilor avansate au cele mai mari șanse să obțină subvenții în avans. Norocul ar putea surâde și fermierilor care vor demonstra că pot lansa și dezvolta o afacere agricolă în mai puțin de doi ani.

" Există diverse tehnologii care diminuează riscurile schimbărilor climaterice, și protejează culturile agricole de înghețuri sau grindină. Desigur, acestea presupun cheltuieli suplimentare, însă diminuăm riscurile de a pierde recolta" a explicat Iurie Hurmuzachi.

Beneficiarii subvențiilor în avans vor crea, în următorii doi ani, 300 de întreprinderi și 500 de locuri de muncă.

Mai multe detalii despre condițiile de obținere a subvențiilor și cerințele față de beneficiari, aflați din video atașat.

Autor: Maria Dimineț

 

Fluxul de știri
0