Doi la sută dintre moldoveni au renunțat la tutun, la un an de la interzicerea fumatului în instituțiile și spațiile publice. În același timp, tot mai multe persoane conștientizează că viciul afectează ireversibil inima. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii "Sputnik matinal" de către Daniela Demișcan, șefa Direcției Politici Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
"27 la sută dintre cetățenii țării noastre fumau în 2013. După un an de la interzicerea fumatului în instituții și spații publice, această rată constituie 25 la sută. Anul trecut au fost verificate peste 37 de mii de instituții publice. Am constat că au fost aplicate măsurile prevăzute în legislație cu privire la interzicerea fumatului" a precizat Daniela Demișcan.
Fumatul favorizează apariția și acutizarea bolilor cardiovasculare, cerebrovasculare, respiratorii obstructive cronice și cancer pulmonar. Statul cheltuie, în fiecare an, pentru tratamentul acestor maladii aproximativ un miliard de lei.
"Majoritatea populației cunoaște că fumatul duce la apariția cancerului pulmonar. Și doar 77 la sută conștientizează că fumul de țigară afectează sistemul cardiovascular. De aceea, în acest an, vrem să atragem atenția asupra faptului că tutunul distruge inimi. Pentru că peste 57 la sută din populație suferă de boli cardiovasculare. În același timp, mulți oameni mor din cauza bolilor de inimă", a menționat Daniela Demișcan.
Anual, aproximativ 6000 de moldoveni mor din cauza maladiilor provocate de fumat. Pentru mai multe detalii, ascultați interviul audio atașat.
Autor: Maria Dimineț